Франс Пурбус старший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франс Пурбус старший
Портрет чоловіка
Ім'я при народженні Frans Pourbus
Народився 1545(1545)
Брюгге
Помер 1581
Антверпен
Країна Південні Нідерланди
Діяльність художник
Вчителі Петер Пурбус і Франс Флоріс
Жанр портрет
Magnum opus Portrait of a Knight of the Order of Calatrava, probably of the Sorias or Soreau Lineage (Sorel)d
Рід Пурбус
Батько Петер Пурбус
Мати Ганна Блодель
У шлюбі з Сюзанна Флоріс де Вріндт
Ганна Магей
Діти 3 сина та 2 доньки

Франс Пурбус старший (нід. Frans Pourbus, 1545, Брюгге — 1581, Антверпен) — фламандський художник, батько більш відомого Франца Пурбуса Молодшого.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син художника Петера Пурбуса. Народився у 1545 році в Брюгге. Спочатку навчався живопису в батька, потім у Франса Флоріса в Антверпені, куди переїхав 1562 року. По закінченні навчання у 1566 році здійснив подорож Італією, де ознайомився з картинами представників італійського Відродження.

У 1569 році став членом гільдії Св. Луки в Антверпені. У тому ж році він одружився з Сюзанною, донькою скульптора Корнеліса Флоріса і небозі Франса Флоріса. Доволі швидко став відомим портретистом. Отримував замовлення від представників буржуазії Гента, Антверпена, Брюгге. По смерті дружини у 1576 році оженився 1578-го вдруге. Деякий час перебував у місті Турне, де виконував роботи для місцевого собору.

Помер Франс Поурбус в Антверпені 19 вересня 1581 року від хвороби, яка перебігала з гарячкою.

Творчість[ред. | ред. код]

У своїх релігійних картинах, серед яких особливо цікаві «Отрок Христос серед книжників» (Генський собор), «Розп'яття» (Гентський музей), «Мучеництво св. Георгія» (Дюнкеркський собор) Пурбус більш природний, барвистий і свіжий по фарбах, ніж його вчитель Франс Флоріс.

Як портретист Пурбус належав до числа майстрів свого часу. Зразки його творчості, життєві та теплі за колоритом, знаходяться в Дрезденській галереї (портрет жінки з песиком на руках), у Віденському музеї (портрет чоловіка в чорному одязі), «Портрет Антуана де Бурбона», «Портрет Вігліуса». Ермітаж мав у своїх колекціях два парних портрета — чоловіка середніх років і дами, ймовірно його дружини.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Joseph Eduard Wessely: Pourbus, Franz der Ältere. У: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 26, Duncker & Humblot, Leipzig 1888, S. 490–492. (нім.)

Посилання[ред. | ред. код]