Франц Дефреггер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франц фон Дефреггер
нім. Franz von Defregger
Франц фон Дефреггер (1883)
При народженні Франц Дефреггер
Народження 30 квітня 1835(1835-04-30)
Едерхоф
Смерть 2 січня 1921(1921-01-02) (85 років)
  Мюнхен
Поховання Північний цвинтар (Мюнхен)d
Країна Австрійська імперія Австрійська імперія
 Королівство Баварія
Німецька імперія Німецька імперія
Веймарська республіка Веймарська республіка
Жанр живопис
Навчання Мюнхенська академія мистецтв
Діяльність художник, професор, педагог
Напрямок жанровий живопис, історичний живопис
Вплив Карл Теодор фон Пілоті
Вплив на Ловіс Корінт, Гуго Енгель
Вчитель Hermann Dyckd і Герман Аншюц
Відомі учні Ловіс Корінтd і Franz Mohrd
Працівник Мюнхенська академія мистецтв
Роботи в колекції галерея Бельведер, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Національний музей Швеції, Музей історії мистецтв, Баварські державні колекції картинd, Державні художні зібрання Дрездена, Ермітаж, Міська галерея в будинку Ленбаха, Музей фюрера, Стара національна галерея, Музей мистецтва та історії культуриd, Музей Вальрафа-Ріхарца і Augustiner Museumd
Нагороди

CMNS: Франц Дефреггер у Вікісховищі
Commons
Commons
Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Франц фон Дефреггер

Франц фон Дефреггер (нім. Franz von Defregger; 30 квітня 1835(18350430) — 2 січня 1921) — австрійський художник жанрового та історичного живопису, представник мюнхенської школи образотворчого мистецтва.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 30 квітня 1835 року в Едерхофі біля Штронаха, Східний Тироль (нині — Ізельсберг-Штронах, Австрія) в селянській родині. Після смерті батька у 1860 році продав маєток й, виплативши частину своїм сестрам, намагався емігрувати до Північної Америки, проте невдало. Переїхав до Інсбрука, де навчався у скульптора, професора місцевої школи ремесел Міхаеля Штольця.

Перебуваючи у Мюнхені восени 1860 року, був відрекомендований відомому німецькому художнику Карлу Теодору фон Пілоті. Відвідував підготовчий клас Королівської школи художніх промислів з викладачем Германом Діком. 19 липня 1861 року Ф. Дефреггер витримав вступний іспит до мюнхенської Академії образотворчих мистецтв. Здійснивши подорож до Парижа, де він самостійно займався малюнком людського тіла і ґрунтовно вивчив музеї, художні колекції та майстерні, 8 липня 1865 року Дефреггер повернувся в Мюнхен і працював над своїми ескізами.

Протягом 1867—1870 років разом з Гансом Макартом і Габріелем Максом працював у майстерні Пілоті. Роботи Дефреггера швидко завоювали успіх у публіки.

З 1878 по 1910 роки Франц Дефреггер обіймав у мюнхенській Академії образотворчих мистецтв посаду професора історичного живопису в класі композиції. Серед його учнів були Ловіс Корінт, Гуго Енгель.

Дефреггеру особливо подобався портрет, роботи на теми селянського побуту, а також драматичні сцени боротьби Тіролю за свободу 1809 року.

У 1883 р. Дефреггеру був присвоєний дворянський титул, ще за життя він був нагороджений численними призами та нагородами. Співпрацював з іншими художниками-прихильниками мюнхенської школи мистецтва, наприклад, з Рудольфом Эппом.

Помер 2 січня 1921 року в Мюнхені. Похований у родинному склепі на північному цвинтарі Нордфрідхоф.

Галерея[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Hammer Н. «Franz von Defregger». — Innsbruck, 1940.

Посилання[ред. | ред. код]