Франческа да Ріміні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Франческа да Ріміні (італ. Francesca da Rimini, Francesca da Polenta), (близько 1255 — близько 1285), знатна італійська дама, яка стала одним з вічних образів в європейській культурі. Її трагічна доля відображена в творах літератури, живопису, музики і кінематографа.

Історичні факти[ред. | ред. код]

Ж.-Д. Енгр. Джанчотто застає Паоло і Франческу. 1819

Дочка Гвідо де Полента, правителя Равенни, Франческа відрізнялася винятковою красою. У 1275 році батько видав її заміж за знатного жителя міста Ріміні Джанчотто Малатеста (близько 12401304), людини ззовні потворної. Мабуть, у розрахунки Гвідо входило укласти династичний союз (на це вказував у своєму коментарі до «Божественної комедії» Джованні Боккаччо). Франческа народила від свого чоловіка двох дітей, однак закохалася у його брата — Джанчотто Паоло (близько 1246 — близько 1285). Заставши коханців разом, чоловік заколов обох. Однак багато питань, пов'язаних з цими подіями залишаються відкритими. Наприклад, немає впевненості в тому, де сталося вбивство: у Ріміні, в Пезаро, в Сантарканджело ді Романья або в замку Градара.

Паоло і Франческа в літературі і мистецтві[ред. | ред. код]

Пріамо делла Кверча. Паоло і Франческа. Ілюстрація до V книги «Пекла». Пр. 1450

Літературні твори:

Музичні твори

Кіно В 1949 році режисер Раффаелло Матараццо зняв фільм «Паоло і Франческа»; в головній ролі знялася сестра Марини Владі, актриса Оділь Версуа.

Посилання[ред. | ред. код]