Філіпп де Бомануар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Філіп де Бомануар)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філіпп де Бомануар передає завершений твір Христу і Діві Марії, мініатюра XIV століття

Філіпп де Рені чи Філіпп де Бомануар (фр. Philippe de Rémi, sire de Beaumanoir, бл. 1252 — 7 січня 1296) — французький юрист, королівський чиновник. Один з перших теоретиків права у Франції, укладач однієї з найбільших збірок звичаїв середньовічної Франції — «Кутюми Бовезі». Син поета Філіпа де Бомануара[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Філіпп де Бомануар належав до дворянського роду в Бретані. Вступив на службу до графа де Клермон, шостого сина Людовика Святого. З 1279 по 1282 рік виконував обов'язки бальї в Клермон-ан-Бовезі. У період з 1282 по 1283 рік склав збірник під назвою «Кутюми Бовезі» у 70 главах. «Кутюми Бовезі» являли собою звід звичаєвого права, викладеного ясною і чіткою мовою юриста. Видавши свою працю, Філіпп де Бомануар вступив на службу до короля; обіймав посади бальї і сенешаля у Вермандуа, Турені і Санлісі[2]. У 1289 році вирушив як посланник Філіпа IV Французького до Рима. Був похований у монастирі домініканців у Санлісі[2].

Діяльність Філіппа де Бомануара була підтвердженням загальної тенденції розвитку писемної мови, характерної для XIII століття[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бомануар Филипп де Реми / Большая советская энциклопедия. — М.: Советская энциклопедия. 1969–1978.
  2. а б в Мари-Анн Поло Де Болье. Средневековая Франция. (пер. Озерская Н.). — М.: Вече. — 2006 (рос.)