Хішікава Моронобу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хішікава Моронобу
菱川師宣
Худ. Хішікава Моронобу. «Японський поет Фудзівара-но Тосинарі 12-го століття»
Народження 1618(1618)
Hotad, Японія
Смерть 25 липня 1694(1694-07-25)
  Едо, Японія
Національність японець
Країна Японія Японія
Жанр укійо-е
Діяльність ілюстратор, художник укійо-е
Напрямок реалізм, стилізація
Роки творчості з з 1671
Відомі учні Фуруяма Моромаса, Hishikawa Morofusad, Hishikawa Moronagad, Hishikawa Moroyoshid, Furuyama Moroshiged, Hishikawa Tomofusad, Hishikawa Morohirad і Hishikawa Morohided
Твори Beauty Looking Backd
Діти Hishikawa Morofusad
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Національна галерея Вікторії, Національний музей світових культурd[1], Музей Вікторії та Альберта, Токійський національний музей, Музей мистецтва Метрополітен, Бостонський музей образотворчих мистецтв і Гарвардський художній музей

CMNS: Хішікава Моронобу у Вікісховищі
Красуня, що обернулася (17 століття, Хішікава Моронобу).

Хішікава Моронобу (яп. 菱川師宣, ひしかわもろのぶ; 161825 липня 1694) — японський художник періоду Едо. Засновник і майстер гравюр укійо-е. Патріарх художньої школи Хішікава. Псевдонім — Ютіку (友竹).

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Хішікава Моронобу народився близько 1618 року в селі Хота повіту Хеґурі провінції Ава[2], в родині шевця. Відомостей про його юність та навчання немає. Починаючи з 1670 року Моонобу працював в місті Едо художником-гравером у стилі ямато-е школи Тоса. Проте після вивчення китайської техніки деревориту він випрацював власну манеру малювання, яка отримала назву «хішікавського стилю»[3]. Його особливостями були яскравість, чіткість композиції, акцент на сучасності і буденності. Картини, намальовані у такому стилі, стали називатися укійо-е, тобто «сучасними картинами».

Хішікава залишив по собі близько 100 ілюстрованих книг, настінні розписи, картини-сувої тощо. Велика кількість творів свідчить про популярність художника за його життя. Він мав власну студію, де виховував учнів таких як Хішікава Морофуса, Хішікава Морошіґе, Хішікава Морохіра, Фуруяма Моромаса, Суґімура Дзіхей. Хішікава часто зображував на своїх картинах сцени з життя японського театру, домів розпусти та комерційно-розважальних кварталів міста Едо. Шедеврами серед його робіт вважаються «Йошівара»[4], сувій «Північна башта і вистава»[5], «Красуня, що обернулася»[6] та інші.

Помер Хішікава Моронобу 25 липня 1694 року. На його батьківщині, в містечку Кьонан префектури Тіба, знаходиться музей, названий на його честь.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NMVW-collection website
  2. Сучасне містечко Кьонан префектури Тіба.
  3. яп. 菱川様.
  4. яп. 吉原の躰.
  5. яп. 北楼及び演劇図巻.
  6. яп. 見返り美人図.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Рубель В. А. Японська цивілізація: традиційне суспільство і державність. — К. : «Аквілон-Прес», 1997. — 256 с. — ISBN 966-7209-05-9.

Посилання[ред. | ред. код]