Макіґуті Цунесабуро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Макіґуті Цунесабуро
яп. 牧口常三郎
Народився 6 червня 1871(1871-06-06)[2]
Кашівадзакі, Префектура Ніїґата, Японія
Помер 18 листопада 1944(1944-11-18)[1] (73 роки)
Токіо-сіті[d], Японія
·недоїдання
Поховання Taiseki-jid
Країна  Японія
Діяльність філософ, вихователь
Alma mater Hokkaidō Teachers Colleged і Хоккайдоський педагогічний університет
Знання мов японська[1][3]
Посада First Presidentd і Сока Гаккай
Конфесія Нітірен-сю

Цунесабуро Макігучі (牧口 常三郎, 23 липня 1871—1944) — японський педагог, який заснував та став першим президентом Сока Гаккай.

Макігучі народився в маленькому селі Кашівадзакі, префектура Ніїґата, Японія, 23 липня 1871 р. (Місячний календарний день — 6 червня). Усиновлений сім'єю Макігучі, він переїхав на Хоккайдо, найпівнічніший острів Японії, у віці 14 років. Він закінчив нормальну школу в Саппоро (тепер Університет Хоккайдо). Спочатку працював помічником вчителя в початковій школі, пов'язаній з його альма-матер, пізніше викладав в середній школі і працював начальником гуртожитку.

У відповідь на проблеми в системі освіти, що виникли внаслідок прийняття імператорським рескриптом уряду Мейдзі, 18 листопада 1930 р. Макіґуті опублікував перший том «Сіки Киджикугаку Тайкей» («Система педагогіки створення цінності») разом зі своїм близьким другом та учнем Жосей Тода. Пізніше цю дату було прийнято як День заснування Сока Гаккай. Чотиритомна праця, опублікована протягом п'яти років, відображала його думки щодо освіти та пропозиції щодо системних реформ. Замість освіти, яка служить державі, як це втілено в Імператорському рескрипті про освіту, Макіґуті запропонував освіту, орієнтовану на студентів, з метою забезпечення щастя учня.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]