Азеотропна суміш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фазова діаграма азеотропної суміші з температурою кипіння, нижчій за температуру кипіння низькокиплячого компонента

Азеотро́пна су́міш — суміш рідин, яка за певного тиску кипить при сталій температурі і не змінює складу при перегонці (однаковий склад рідкої та парової фаз). Спочатку азеотропні суміші розглядались як хімічні сполуки, але Д. П. Коновалов довів помилковість такого погляду.

Існують азеотропні суміші, що киплять при температурі, нижчій за температуру кипіння низькокиплячого компонента, і азеотропні суміші, що киплять при температурі, вищій за температуру кипіння висококиплячого компонента. Утворення азеотропних сумішей робить неможливим одержання деяких 100%-их кислот (азотної, соляної) та абсолютного спирту перегонкою їхніх водних розчинів.

При зміні тиску змінюється не тільки температура кипіння, але й склад азеотропної суміші, цим вони відрізняються від чистих рідин.

Азеотропні суміші здатні утворювати рідини з обмеженою взаємною розчинністю. Оскільки умова кипіння такої суміші — рівність суми парціальних тисків компонент (близьких до тисків парів кожної компоненти при даній температурі) зовнішньому тиску, то їх температури кипіння завжди нижчі за температури кипіння обох компонент, що використовується в азеотропній сушці.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]