Катіон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катіон
Протилежне аніон
CMNS: Катіон у Вікісховищі

Катіо́н (від грецької kata — вниз і iōn — той, що йде) — позитивно заряджений йон. Під час електролізу рухаються до катоду. Термін був запропонований англійським фізиком Майклом Фарадеєм.

Перенесення електронів між літієм (Li) і флуором (F). Утворюючи іонний зв’язок, Li і F стають йонами Li+ і F.

Різновиди[ред. | ред. код]

  • Арил-катіон — карбокатіон, формально утворений відніманням гідрид йона від кільцевого атома C арену. Пр., фенільний катіон або фенілій. Є інтермедіатами в реакціях нуклеофільного заміщення (SN1). Ar–N2+ → Ar+ + N2
  • Ацил-катіони — катіони, що мають загальну формулу R-C+=O, плоскі, позитивний заряд зосереджений на атомі C. Особливо стійкими є ті, в яких карбоновий атом має просторову заслінку, пр., 2,4,6-триметилбензоїл.
  • Карбокатіон — катіон, який містить парне число електронів, а позитивний заряд формально локалізований на одному чи більше вуглецевих атомів. У його структурі можна виділити три координований атом C, що має незаповнену орбіталь і несе позитивний заряд, отже, є сильною кислотою Льюїса. Геометрія — плоска, тригональна. Це загальний термін, що охоплює як класичні карбонові йони, так і некласичні карбокатіони (карбонові йони, вінілкатіони, тропілові та ін.). Назви карбокатіонів утворюються додаванням слова катіон до назви відповідного радикалу.
  • Метиловий катіон — нова сполука вуглецю в космічному просторі, яка є основою для життя, форма якого відома людству[1][2].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]


  1. Webb Makes First Detection of Crucial Carbon Molecule. Jun 26, 2023
  2. Телескоп Джеймс Вебб виявив у Всесвіті "джерело життя". // Автор: Ігор Романько. 02.07.2023