Нюх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Система органів нюху людини. 1: Нюхова цибулина 2: Мітральні клітини 3: Кістка 4: Назальний епітелій 5: Нюховий клубочок 6: Нюхові рецептори

Нюх — відчуття запаху. Орган нюху — це контактний аналізатор, що сприяє пізнанню навколишнього середовища, впливає на працездатність, дає можливість одержувати естетичну насолоду. Орган нюху складається з:

  • нюхової ділянки;
  • провідних шляхів органа нюху. Хеморецептори — клітини, що здатні сприймати хімічні подразники зовнішнього й внутрішнього середовища. Вони розміщені у слизовій оболонці верхньої частини носової порожнини і здатні сприймати молекули різних пахучих хімічних речовин. Ці молекули, розчиняючись у слизу, який виділяє слизова оболонка носової порожнини, контактують із війками нюхових рецепторів і подразнюють їх. У результаті подразнення виникають нервові імпульси, які через нюховий нерв прямують спочатку до підкіркових центрів головного мозку (проміжний мозок), від яких передаються у нюховий центр кори кінцевого мозку, де й формується відчуття запаху.
  • Цікаві факти : Кожна людина сприймає запахи індивідуально. Особа здатна розрізняти понад 3000 запахів завдяки рецепторам, які посилають сигнали в мозок і пов’язують сприйняття запаху з пам’яттю. Цікаві факти про нюх:
    1. У нашій носовій порожнині знаходиться близько 200 мільйонів нюхових клітин, які забезпечені детекторами запахів. Нервові закінчення вловлюють запах і передають його у вигляді електричних імпульсів у мозок.
    2. Також є зв'язок між смаком і запахом, коли людина не відчуває запахів через хворобу, не відчуває і смаку їжі. Вчені відкрили ще один зв'язок — зв'язок запаху і болю. Вони виявили, що люди, які не відчувають болю, не розрізняють запахи. Це може бути пов'язано з тим, що за нюх і біль в головному мозку відповідає один і той же канал.
    3. Нюх пов'язаний з відділами мозку, що відповідають за формування спогадів і віднесення емоцій до певних подій.
    4. Існують деякі речовини, які людина не може відчути за допомогою нюху. Так, до запаху природного газу людський ніс несприйнятливий, тому в побутовий природний газ додають сполуки, які надають йому особливий запах.
    5. Серед найулюбленіших запахів людства — запах свіжого хліба, кави і свіжоскошеної трави. Тому в магазинах використовують запах випічки і кави як приманку для покупців, тому що ці запахи викликають у людей апетит і бажання купувати.
    6. Жителі сучасних міст стають несприйнятливими до 70 % міських запахів. А жителі далеких від цивілізації поселень здатні вловити в дикій природі запах людини, який проходив в певному місці кілька годин тому.
    7. Вчені припускають, що запах страху також можна відчути. Наприклад, якщо одна людина в натовпі охоплена панікою, але при цьому не може передати свої емоції, його запах передасться всьому оточенню. Цей запах буде невловним, але буде діяти на підсвідомому рівні.
    8. Під хвостом у собаки знаходиться спеціальна залоза, що відповідає за індивідуальний запах. При переляку собаки підтискають хвіст, щоб не видати себе. У багатьох тварин є улюблені запахи. У собак це запах анісу, у кішки — валеріани і м'яти, а леви люблять гарні парфуми. Верблюда приваблює запах тютюнового диму.
    9. Якщо кнур готовий до того, щоб стати батьком, у його слині з'являються ароматичні речовини, що вловлюються самкою.
    10. Самці жаб дають понюхати самці свою задню ніжку, бо це дуже збуджує самку і стимулює відкладання ікри.
    11. Деякі тварини можуть імітувати запах протилежної статі. Змії-самці у період спарювання випускають запахи самки. І в той час, як їхні конкуренти відповзають по помилковому сліду, вони спокійно направляються до своєї обраниці.
    12. Метелики сатурнії — їх самці чують самок на відстані до 11 кілометрів при тому, що на такій відстані у кубічному метрі повітря може знаходитися всього одна молекула пахучої речовини, що виробляється самкою.
    13. Лисиця виділяє статеві атрактанти, які є приємними людині, оскільки нагадують запах фіалки.
    14. У Швеції для запобігання зіткнень між автомобілями та лосями застосовується вовча сеча, якою мітять узбіччя доріг.
    15. Мурашки спілкуються за допомогою запахів.

Див.також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Buck, Linda and Richard Axel (1991). 'A Novel Multigene Family May Encode Odorant Receptors: A Molecular Basis for Odor Recognition', Cell 65:175-183
  • Keller, A and Vosshall, LB. (2004). 'A psychophysical test of the vibration theory of olfaction', Nature Neuroscience 7:337-338. See also the editorial on p. 315.
  • Turin, Luca (1996). 'A spectroscopic mechanism for primary olfactory reception', Chemical Senses, 21, 773—791.
  • Turin, Luca (2002). 'A method for the calculation of odor character from molecular structure', Journal of Theoretical Biology, 216, 367—385.
  • Stopfer, M., Jayaraman, V., Laurent, G. (2003) Intensity versus Identity Coding in an Olfactory System, Neuron 39, 991—1004.
  • Stopfer, M. and Laurent, G. (1999). 'Short-term memory in olfactory network dynamics', Nature 402, 664—668.
  • Chandler Burr (2003). The Emperor of Scent : A Story of Perfume, Obsession, and the Last Mystery of the Senses. ISBN 0-375-50797-3

Посилання[ред. | ред. код]