Процес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Процес
CMNS: Процес у Вікісховищі

Проце́с (лат. processus — рух, англ. process, нім. Prozess m, Vorgang m) — послідовна зміна предметів і явищ, що відбувається закономірним порядком, сукупність ряду послідовних дій, спрямованих на досягнення певного результату, послідовна зміна станів об'єкту в часі.

Приклади процесів[ред. | ред. код]

фізичних
адіабатичний, атомний, бездифузійний, броунівський, дифузійний, ізобаричний, ізотермічний, ізохоричний, ізоентропійний, коливальний, окисно-відновний, окиснювальний (окисний), політропний, рівноважний, радіоактивний, регенеративний, сорбційний та ін.;
математичних
адитивний, авторегресивний, альтернувальний, біциклічний, імовірнісний, Вінерів (вінерівський), вкладений, дискретний, зліченний (зчисленний), квазідифузійний, марковський, недетермінований, рекурентний, сепарабельний, сингулярний, випадковий, стохастичний, збіжний, точковий, числовий, ергодичний та ін.;
технічних
агломераційний, бесемерівський, вагранковий, відновний, доменний, кислий, конвертерний, мартенівський, металургійний, основний, підготовчий, регульований, силікотермічний, сименс-мартенівський, сиродутний, томасівський, циркуляційний, екзотермічний, екструзійний, ендотермічний та ін.; — зокрема в гірництві: видобувний, збагачувальний, відсаджувальний, флотаційний, флокуляційний, коаґуляційний, агломераційний, зневоднювальний, дегазаційний, стратифікаційний тощо.
судових
Процес 193-х, Московський процес, Процес 39-ти 1941

Процес у комп'ютерних технологіях[ред. | ред. код]

Процес (комп.) — послідовність операцій при виконанні програми, що є наборами байтів, які інтерпретуються центральним процесором як машинні інструкції, дані та стекові структури.

Субпроцес[ред. | ред. код]

Явище або дія, сукупність яких складає процес. Часто як С. виступає елементарний процес. Наприклад, субпроцесами процесу флотації є: кондиціонування вихідної пульпи, аерація пульпи, елементарний акт флотації, піднімання флотоаґреґатів на поверхню пульпи, розвантаження пінного і камерального продуктів. Див. також феноменологічна модель технологічного процесу.

Оборотний процес[ред. | ред. код]

Процес, що може бути проведений у зворотному напрямку за нескінченно малій зміні термодинамічного параметра системи. У цьому випадку виконана системою робота є максимальною. За другим законом термодинаміки це процес, під час якого відсутні джерела ентропії як у середині системи, такі на границі між системою та її оточенням. Наприклад, вода та лід співіснують при 0 °С та тиску 1 атм, невелика зміна температури чи тиску може спричинити замерзання, повернення до вихідних умов знову відновить рівновагу.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]