Козацький хрест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козацький хрест

Козацький хрест — символ козацтва, запорожців, українського лицарства і війська. Різновид тамплієрського хреста.

У геральдиці

[ред. | ред. код]

Козацькі хрести зображувався на печатках Війська Запорозького та Війська Запорозького Низового, на Великій корогві Війська Запорозького Низового, інших козацьких прапорах[1][2][3] і гербах козацьких полків [4][5][6][7]. Ймовірно, поширення цього типу хреста пов'язане зі вступом козаків до ордену християнських лицарів у часи гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, що використовували тамплієрський лапчастий хрест[8].

Нині є емблемою Збройних сил України, Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України.

Козацький хрест міститься на гербах і прапорах українських областей[9][10][11][12], районів[13][14][15][16][17][18] і міст[19][20][21][22].

Під час Харківського контрнаступу ЗСУ в вересні 2022 спрощений варіант хреста наносився на військову техніку і став відомим символом українського контрнаступу[23][24][25].

У фалеристиці

[ред. | ред. код]

Козацький хрест ужито для створення образів Державних нагород України, відомчих відзнак Державна служба з надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони України, Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України.

Надмогильні хрести

[ред. | ред. код]

Надмогильні камені, обтесані у вигляді лапчатого хреста, поширені і Центральній і Східній Європі. Вони встановлювалися від Саксонії, Сілезії, Прусії до Пскова та Новгорода. Ймовірно, на території сучасної України така форма хреста запозичена в XVII ст. від німців Саксонії на Лемківщину, а далі на Галичину і Наддніпрянщину. Зазвичай виготовлялися з пісковика[26], вапняку, зрідка граніту[27], мармуру[8]. Створення такого надмогильного каменя коштувало дорого, як заробіток пересічного селянина з 1,5-2 роки (20-25 рублів у XVIII ст.)[26]. Кам'яні хрести встановлювали більше на Лівобережжі, де було багато каменю, тоді як на Правобережжі надавали перевагу дерев'яним[27].

Ще здавна побутує традиція встановлювати козацькі хрести на похованнях загиблих за Україну[28][29][30][31] та на пам'ять видатних українців (Тараса Шевченка, В'ячеслава Чорновола, Костя Гордієнка тощо).

Хрестоподібні надгробки українських військових та цивільних поховань збереглися на Січеславщині (с. Іскрівка), в Київській (м. Берислав, с. Малий Букрин), Вінницькій (с. Буша, с. Пороги), Хмельницькій (с. Вільхівці, с. Іванківці), Черкаській (с. Колодисте, с. Трахтемирів), Одеській (с. Малий Куяльник, с. Загнітків), Миколаївській (с. Себине, с. Михайлівка), Тернопільській (м. Кременець, с. Дарахів) та Львівській (с. Білий камінь, с. Звенигород) областях. Козацькі хрести встановлювалися також на кладовищах української діаспори в Польщі, Чехії, Австрії, Німеччині, США, особливо там, де поховані вояки армії УНР[8].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Прапори України
  2. Полтавський полк
  3. Харківський полк
  4. Брацлавський полк
  5. Кропивнянський полк
  6. Кальницький полк
  7. Миргородський полк
  8. а б в Чому важливо відстояти символ ЗСУ на військових могилах?. Українська правда (укр.). Процитовано 8 червня 2024.
  9. Полтавська область
  10. Вінницька область
  11. Житомирська область
  12. Волинська область
  13. Герб Добровеличківського району
  14. Герб Олександрійського району
  15. Прапор Новосанжарського району
  16. Герб Пирятинського району
  17. Прапор Семенівського району
  18. Прапор Конотопського району
  19. Герб Чернігова
  20. Герб Талалаївки
  21. Герб Новомиргорода
  22. Герб Підгайців
  23. Хрест Харківського контрнаступу: історія та значення символу. chas.news (ua) . Процитовано 14 вересня 2022.
  24. Що означає білий хрест, який малюють на військовій техніці та постять чиновники. zp.vgorode.ua (ua) . Процитовано 14 вересня 2022.
  25. Білий хрест на військовій техніці: український символ контрнаступу – АрміяInform. web.archive.org. 12 вересня 2022. Архів оригіналу за 12 вересня 2022. Процитовано 19 вересня 2022.
  26. а б Неймовірні козацькі хрести у Залізнячці. Україна Інкогніта (укр.). Процитовано 8 червня 2024.
  27. а б Zaxid.net (27 квітня 2024). Козацькі хрести старовинних кладовищ. ZAXID.NET (укр.). Процитовано 8 червня 2024.
  28. Козацька могила (Полонський район)
  29. Сандармох
  30. Зборів
  31. Бій під Крутами

Посилання

[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Козацький хрест