Райта Оксана Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оксана Райта
Райта Оксана Іванівна
Загальна інформація
Національність українка
Громадянство Україна Україна
Місце проживання Львів
Народження 5 березня 1993(1993-03-05) (31 рік)
село Скоморохи, Сокальський район, Львівська область, Україна
Alma mater Львівське державне училище фізичної культури, Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського і Національний університет «Львівська політехніка»
Спорт
Країна Україна Україна
Вид спорту легка атлетика
Дисципліна біг на 3000 метрів з перешкодами, легкоатлетичний крос
Спортивне звання
Майстер спорту України
Майстер спорту України
Команда фізкультурно-спортивне товариство “Динамо” України, Львів
Нац. збірна Україна Україна
Тренери Кретів Олена Методівна, Сташків Михайло Володимирович
Участь і здобутки
Нагороди
Спортивні медалі
Представник Україна Україна
Літні юнацькі Олімпійські ігри
Бронза Літні юнацькі Олімпійські ігри 2010 біг на 2000 м з перешкодами

Оксана Іванівна Райта (нар. 5 березня 1993, село Скоморохи, Сокальський район, Львівська область) — українська легкоатлетка, що спеціалізується у бігу на 3000 метрів з перешкодами та легкоатлетичному кросі. Чемпіонка України, членкиня збірної України з легкої атлетики, учасниця чемпіонатів Європи. Майстер спорту з легкої атлетики.

Життєпис[ред. | ред. код]

Навчалася в Ільковицькому НВК «ЗШ І-ІІІ ст. — дитячий садок». У 8 класі записалася на секцію легкої атлетики у Дитячу юнацьку спортивну школу «Соколяни» (Сокаль). Під час обласних змагань нею зацікавився заслужений тренер України Сташків Михайло Володимирович, який тренував у Львівському державному училищі фізичної культури. Наступного року вже тренувалася у Львові під його наглядом.

З 2008 по 2009 рік були перші виступи на Чемпіонаті України. Загальний сезон 2009 року завершився невдачею: посіла 13 місце. На початку нового навчального року змінила змагальну дистанцію з бігу на 800 м на біг 2000 м з перешкодами. Результат — 1 місце на Чемпіонаті України з легкої атлетики у м. Ялта та на Зимовому чемпіонаті у приміщенні.

Для того щоб потрапити на Юнацькі Олімпійські ігри, потрібно було пройти два відбори, перший з яких (виграти Чемпіонат України) пройти не вдалося. Зайняла 2 місце, але Федерація легкої атлетики України вирішила допустити її до другого відбору — Чемпіонату Європи, який проходив у м. Москва у травні 2010 року. Для того щоб 2 номер збірної потрапив на Олімпіаду, потрібно не лише бути у першій сімці, а й випередити суперницю зі своєї країни. На цих змаганнях встановила національний рекорд України серед дівчат до 20 років на дистанції 2000 м з перешкодами (6 хвилин 48 секунд).

На Олімпіаді, яка проходила у Сінгапурі, змагаючись із 16 кращими спортсменками із усього світу, завоювала бронзу та встановила новий національний рекорд України для дівчат до 20 років на дистанції 2000 м з перешкодами — 6 хвилин 41 секунда.

2012 року брала участь у Чемпіонаті світу з легкої атлетики серед юніорів (до 22 років) у м. Барселона, де на дистанції 3000 м з перешкодами зайняла 12 місце.

2013 року здобула 1 місце на Чемпіонаті України серед молоді.

2014 року у Дорослому командному чемпіонаті Європи, який проходив у м. Брауншвейг (Німеччина) посіла 10 місце на дистанції 3000 м з перешкодами.

2015 року зайняла четверте командне місце серед дівчат до 23 років на Чемпіонаті Європи з кросу (Франція, м. Єр) на дистанції 6 км.

2017 року брала участь у Чемпіонаті Європи з кросу у м. Шаморин (Словаччина), дистанція 8 км серед жінок.

З 2013 до 2018 навчалася у Львівському державному університеті фізичної культури. Отримує другу вищу освіту в Національному університеті «Львівська політехніка». На всеукраїнському фотоконкурсі Міс-спорт Україна (2011 рік) отримала титул «Віце-міс спорт Україна».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Оксана Райта — профіль на сайті Світової легкої атлетики (англ.)
  • Оксана Райта — профіль на сайті Легкої атлетики України
  • Стипль-чежистка Оксана Райта: «Якщо відверто: цей рік — найважчий у моєму житті»
  • Наші зірки >> Легка атлетика. Львівська обласна організація фізкультурно-спортивного товариства “Динамо” України. Процитовано 12.11.2022.