Тарт Татен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тарт Татен
Походження  Франція
Необхідні компоненти яблуко
Тарт Татен з яблуками

Тарт Татен — французький перевернутий пиріг з фруктами (зазвичай яблуками), які необхідно карамелізувати у вершковому маслі і цукрові до того як пекти пиріг.

Історія[ред. | ред. код]

Дослідження показують, що тарт Татен вперше приготований, причому випадково, в готелі Татен у Ламотт-Беврон, Франція, приблизно в 100 милях (160 км) на південь від Парижа, у 1880 році[1]. Готелем управляли дві сестри, Стефані і Кароліна Татен[2]. Існують суперечливі історії про походження тарта, але найбільш поширеною версією є така: одного дня Стефані Татен через приготування великої кількості страв була дуже втомлена. Вона почала робити традиційний яблучний пиріг, але залишила яблука в маслі і цукрі занадто надовго. Коли жінка почула горілий запах, то намагалася врятувати десерт, вона поклала тісто зверху на яблука і поставила сковорідку в духовку. Після того як пиріг спікся вона знову перевернула його фруктами догори і невдовзі була дуже здивована, наскільки гості готелю високо оцінили десерт. В альтернативній версії походження Тарта, Стефані спекла карамелізований яблучний пиріг, перевернувши його помилково.

Тарт став фірмовою стравою Готелю Татен.

Інгредієнти[ред. | ред. код]

Тарт Татен цибуляний

Спочатку тарт Татен готувався з двох місцевих сортів яблук: Reine Des Reinettes (король Піппінс) і Calville[3]. З часом їх витіснили інші сорти, такі як: Ґолден делішес, Ґренні Сміт і Гала. Вибираючи яблука для Тарт Татен, важливо обирати такі, що зберігають свою форму під час приготування і не розчиняються в яблучному соусі.

Тарт Татен також можна готувати з груш, персиків, ананасів, помідорів[4], інших фруктів або овочів, таких як цибуля.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Delétang, Henri (2011). La tarte Tatin - Histoire et légendes. France: Editions Alan Sutton. с. 128. ISBN 2-8138-0431-2.
  2. La tarte Tatin son histoire et ses légendes. La Nouvelle République. 23 грудня 2011. Процитовано 29 грудня 2011.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. Friends of the Tarte Tatin. Процитовано 11 березня 2012.
  4. Melissa Clark. "A Tart That’s Sweet, Yet Savory". The New York Times, 12 September 2008.

Посилання[ред. | ред. код]