Інститут економіки та менеджменту ВНУ імені Лесі Українки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інститут економіки та менедждменту
Герб інституту економіки та менеджменту (Створено у 2013 році)
Скорочена назва
ІЕМ
Основні дані
Засновано 1994
Девіз Non progredi est regredi
Декан Ліпич Любов Григорівна
Кількість кафедр 6
Студенти 1299
Заклад ВНУ імені Лесі Українки
Співпраця Економічний факультет КНУ імені Т.Г. Шевченка, КНЕУ імені Вадима Гетьмана, НАСОА, ДССУ, НУВГП, НаУОА, Економічний факультет ЛНУ імені Івана Франка, ТНЕУ, НУ"ЛП", Берестейський державний технічний університет, НТУ ХПІ
Контакти
Адреса 43025, м. Луцьк, вул. Винниченка, 28

Інститут економіки та менеджменту — один з інститутів Волинського національного університету імені Лесі Українки створений як економічний факультет у 1994 році.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Інститут економіки та менеджменту є структурним підрозділом Волинського національного університету імені Лесі Українки, створений відповідно до наказу № 54 КВ від 01.09.1994 року у зв'язку із відкриттям нових спеціальностей.

У 1994 р. в інституті відкрито аспірантуру, а в 1998 — докторантуру.

В інституті економіки та менеджменту проводяться наукові дослідження за пріоритетними напрямками, є наукова школа прогнозування розвитку ринку товарів підприємства на засадах вивчення поведінки покупців під керівництвом д. е. н., проф. Л. Г. Ліпич, формується волинська наукова школа з проблем оплати праці і матеріального стимулювання під керівництвом д. е. н., проф. М. І. Карліна. Видається «Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки», в якому серія «Економіка» є фаховим виданням. Щорічно проводяться міжнародні науково-практичні конференції з актуальних проблем економіки.

Інститут підтримує тісні наукові зв'язки з економічним факультетом Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка, Київським національним економічним університетом ім. Вадима Гетьмана, Радою по вивченню продуктивних сил України НАН України (м. Київ), інститутом обліку і аудиту Національного Тернопільського університету, Національною академією статистики, обліку та аудиту Держкомстату України, Держкомстатом України, Національним університетом водного господарства та природокористування (м. Рівне), Національним університетом «Острозька академія», економічним факультетом Львівського національного університету імені І. Франка, Тернопільським національним економічним університетом, Національним університетом «Львівська політехніка», економічним факультетом Берестейського державного технічного університету, Національним технічним університетом «Харьківський політехнічний інститут», Вищою Суспільною Школою Підприємництва та Управління (м. Лодзь, Польща).

Надаючи великого значення налагодженню міжнародної співпраці в рамках реалізацію Болонського процесу і визнання вітчизняних дипломів закордоном, колектив інституту проводить велику роботу з пошуку партнерів для реалізації спільних навчальних програм, обміну студентами та викладачами. В межах цієї співпраці в жовтні 2011 року підписана Угода про співпрацю між університетом та Вищою школою економіки і підприємництва в м. Бидгошч (Польща), в травні 2012 року розпочато роботу щодо погодження навчальних планів в рамках програми подвійних дипломів між нашим університетом та Вищою школою економіки та інновацій в м. Люблін. (На сьогоднішній день в рамках підписаної угоди отримано сертифікати про акредитацію навчальних планів польською стороною, і 26 студентів розпочали навчання за цією програмою).

Особливою рисою інституту є те, що всі його випускники працевлаштовані. Адже спектр установ, де вони можуть знайти практичне застосування отриманим знанням надзвичайно широкий. Це — і робота в облікових та аналітичних підрозділах підприємств на посадах фінансового директора, головного бухгалтера, головного економіста, провідних спеціалістів; і в аудиторських фірмах, контрольно-ревізійних управліннях, податкових адміністраціях, банках, казначействах, страхових компаніях, інвестиційних фондах й інших фінансових установах. Випускники інституту можуть проявити себе і на педагогічній ниві — як викладачі фахових дисциплін у вищих навчальних закладах I—IV рівнів акредитації.

Структура[ред. | ред. код]

Кафедра обліку і аудиту[ред. | ред. код]

Завідувач кафедри Обліку і аудиту, кандидат економічних наук, доцент Гадзевич Олег Іванович.

Кафедра обліку і аудиту створена 23 лютого 1998 року на базі кафедри економіки та менеджменту економічного факультету університету.

Розроблено навчальні плани для студентів різних кваліфікаційних рівнів. Колектив кафедри координує викладання 47 навчальних дисциплін. В перспективі планується відкриття спеціалізації «Бухгалтерський облік і правове забезпечення діяльності підприємств».

Основними напрямами роботи кафедри обліку і аудиту є здійснення науково-педагогічної діяльності по циклу облікових і аналітичних дисциплін для підготовки фахівців з бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту для потреб підприємств, організацій і установ різних форм власності, аудиторських фірм, владних структур. За час функціонування кафедри було підготовлено та випущено більше 4 000 фахівців. У 2008 році напрям підготовки «Облік і аудит» акредитовано за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст», «магістр» терміном на десять років. Викладачами кафедри обліку і аудиту підготовлено із зазначених напрямків науково-дослідної роботи більше 300 публікацій. При кафедрі обліку і аудиту створені проблемні студентські групи з вивчення проблем бухгалтерського і податкового обліку, проведення економічної діагностики підприємств.

Кафедра економіки та безпеки підприємства[ред. | ред. код]

Кафедра Економіки та безпеки підприємства, 2010 РІК

Завідувач кафедри, доктор економічних наук, професор Ліпич Любов Григорівна.

Кафедра заснована у 2009 році.

Наукова тематика кафедри «Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ ст.» поділена на такі напрями:  інституціоналізм та інституційне забезпечення економічного прориву; трансформаційні процеси в регіональній економіці; економіка, організація та управління підприємством в умовах ринку; управління інноваційним розвитком: проблеми, концепції, методи.

Кафедра фінансів та кредиту[ред. | ред. код]

Завідувач кафедри, кандидат економічних наук, доцент Грудзевич Ігор Теофілович.

Історія кафедри розпочалася у 1998 році, коли шляхом реорганізації кафедри економіки і менеджменту була утворена кафедра фінансів. Завідувачем кафедри був доктор економічних наук, професор Лагутін Василь Дмитрович. У 1999 році кафедра фінансів була реорганізована на 2 кафедри: кафедру фінансів підприємств і кредиту та кафедру державних фінансів. З 2002 року і по 2006 рік кафедру очолював доктор економічних наук, професор Слав'юк Ростислав Анатолійович. Нині завідувачем кафедри є кандидат економічних наук, доцент Грудзевич Ігор Теофілович.

Із 2009 року кафедра має назву — фінансів та кредиту.

Кафедра фінансів та кредиту є випусковою кафедрою зі спеціальності «Фінанси і кредит». За роки існування кафедрою підготовлено та випущено близько 1800 бакалаврів, спеціалістів та магістрів, які працюють у державних фінансових органах, банках, підприємствах, страхових організаціях тощо.

Кафедра економічної теорії[ред. | ред. код]

Завідувач кафедри економічної теорії, доктор економічних наук, професор Стрішинець Олена Миколаївна.

Кафедра економічної теорії функціонує з 1993, вона була створена на базі кафедри політичної економії, яка, в свою чергу, утворилась у 1986 році після поділу кафедри політекономії і філософії на дві самостійні. Першим завідувачем кафедри був кандидат економічних наук, професор Н. В. Бурчак. Тоді на кафедрі політекономії працювало 14 викладачів. Серед них кандидати економічних наук, доценти О. Г. Бурчак, О. І. Гадзевич, Б. Ф. Кекух, В. Д. Лагутін, М. І. Качмар, А. А. Сищук, які пізніше очолили інші кафедри університету.

Кафедра економічної теорії тісно співпрацює з Малою академією наук. Результатами такої співпраці є призові місця учнів секції «Основи економіки» Волинського відділення МАН на Обласних та Всеукраїнських конкурсах захистах наукових робіт учнів. При кафедрі працює студентська проблемна група, яка має назву «Шляхи забезпечення економічного розвитку в Україні». Метою секції є поглиблене вивчення та з'ясування особливостей економічного розвитку та забезпечення економічного зростання в Україні, що дозволяє активізувати активний, творчий, науковий пошук студентів, сприяє їх особистому та професійному становленню.

Кафедра економічної теорії підтримує тісні наукові зв'язки із кафедрою економічної теорії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кафедрою економічної теорії Львівського національного університету імені Івана Франка, кафедрою політекономії обліково-економічних факультетів Київського національного економічного університету ім.. Вадима Гетьмана, кафедрою економічної теорії Українського державного університету економіки та фінансів Міністерства фінансів України, інститутом Соціології Варшавського університету.

Кафедра фінансів та оподаткування[ред. | ред. код]

Завідувач кафедри фінансів та оподаткування, доктор економічних наук, професор Карлін Микола Іванович.

Кафедра заснована у 1999 році. Прейменована у 2011 році.

Наукова тематика кафедри «Актуальні проблеми управління державними фінансами» формується на основі таких напрямів наукових розробок та досліджень: фінансово-економічні проблеми розвитку країн з транзитивною економікою; дослідження проблем стимулювання праці в перехідній економіці; державне регулювання  розвитку   проблемних   регіонів   в   Україні;  міжсекторне  партнерство як  механізм соціальної політики; соціальний захист сільського населення України; реформування фінансових систем постсоціалістичних країн; проблеми тіньової економіки в країнах із транзитивною економікою; розвиток прикордонних регіонів України.

Кафедра менеджменту[ред. | ред. код]

Завідувач кафедри, доктор економічних наук, професор Черчик Лариса Миколаївна.

Кафедра менеджменту створена в 2012 році.

Основні напрями професійної діяльності — організаційно-управлінська, адміністративно-господарська, інформаційно-аналітична, освітня, науково-дослідницька, консультаційна.

Викладачі кафедри здійснюють роботу за такими напрямами діяльності:

  • навчальний;
  • навчально-методичний;
  • науково-дослідний;
  • профорієнтаційний.

На випусковій кафедрі велика увага приділяється підвищенню педагогічної та наукової кваліфікації викладачів. З цією метою затверджені теми докторських дисертацій та проводяться дослідження доцентами Буняк Н. М. і Колендою Н. В. Викладачі кафедри беруть активну участь у видавничій діяльності, наукових конференціях, працюють над важливими проблемами підвищення ефективності систем управління підприємств та соціально-економічного розвитку регіону.

Кафедрою налагоджена співпраця з Волинською облдержадміністрацією та Луцькою міською радою. Ця робота сприяє зміцненню зв'язків між наукою та практикою, вносить важливий вклад у вирішення проблем регіонального розвитку.

Міжвузівське наукове співробітництво — важливий фактор обміну науковою інформацією та забезпечення якісної підготовки майбутніх фахівців з менеджменту. Кафедра підтримує дружні та продуктивні зв'язки зі спорідненими кафедрами Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Київського національного економічного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Острозька академія», Тернопільського національного економічного університету, Державної академії статистики обліку і аудиту, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Львівська політехніка», Рівненського національного університету водного господарства та природокористування, Луцького національного технічного університету. Важливою запорукою професійного зростання викладачів і студентів є їх стажування за кордоном, зокрема, у Вищій суспільній школі підприємництва та управління (м. Лодзь, Польща), Мовній школі «THE BEST» (м. Лєжайськ, Польща).

Історія[ред. | ред. код]

Декани[ред. | ред. код]

  • Ліпич Любов Григоріївна (з 2008 року)

Відомі випускники[ред. | ред. код]

  • Сергій Мартиняк– депутат Верховної Ради України, засновник агропромислової групи «Пан Курчак»;
  • Олександр Ляцевич — директор ТОВ «ТД Луцьк Кондитер»;
  • Сергій Арент — директор і засновник «Антарес СВ», голова правління громадської організації «Погляд патріота»;
  • Дмитро Зузук — директор з економіки ПАТ «Антарес»;
  • Володимир Мудрик — начальник операційного управління «OTP Bank»;
  • Ігор Гукало — керуючий Волинської філії ПАТ «Кредитпромбанк».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сайт Волинського національного університету імені Лесі Українки
  • Ювілейне видання до 65-річчя Волинського державного університету імені Лесі Українки
  • Ювілейне видання до 70-річчя Волинського національного університету імені Лесі Українки
  • Презентаційне видання до 75-річчя Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки