Алябанда (герб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алябанда
найраніше зображення герба
печатка Стефана де Кобилаґлова (1278)
Деталі
Носій Азулевичі, Алябанди, Дулемби, Кобилаґлови, Копровські, Копроські, Протобовери, Фрезери, Фризери
Затверджений 1278 (найраніше зображення)
Використання 9 родин

Алябанда (Агаво, Алябанд, Аллабанда, Альбаланд, Беліна, Альба Луна (з латині - Білий Місяць), Альбалант, Дамалевич, Конічек (дослівно - коник), Коневашия, пол. Agavo, Alaband, Allabanda, Albaland, Albalant, Alba Luna, Albaluna, Bielina, Damalewicz, Koniczek, Koniowaszyja) — шляхетський герб італійського походження.

Історія[ред. | ред. код]

На думку Бартоша Папроцького, герб прибув у Польщу з Італії. В своєму гербовнику він стверджував, що герб походить ще з часів, коли в Польщі починало розповсюджуватись християнство. Тоді прибув з Італії у Крушвицю єпископ Луцідус (†993) зі своїм гербом Алябанда (перший з восьми легендаринх єпископів крушвицьких). Пйотр Малаховський натомість пише, що герб прибув до Польщі з Італії за правління Мешка I близько 967 року. В гербовнику Каспера Несецького говориться також, що герб принесено в Польщу з Італії крушвицьким єпископом Луцідусом.

На базі різних публікацій та історичних пошуків було підтверджено 9 родів, що користувались гербом Алябанда. Гербом користувався рід Кобилаґлова від часів династії П'ястів у XII ст. Рід цей занепадає у XVI ст. Відома печатка Стефана і Стшеживоя (Стреживоя) Кобилаґловів з 1278 року, також зберігся судовий запис з описом гербу від 1448 року, хоча там він фігурує під назвою Беліна.

Іполит Ступницький стверджував, що не впевнений, чи саме італієць іменем Мамфіола (Mamphiola), номінований на єпископа плоцького в 1395 році, використовува герб Алябанда. Натомість Збіґнєв Лещиць вказував, що саме ця людина була єпископом плоцької дієцезії з 1391 року й вживала даного герба.

Більшість геральдистів вважають, що герб зник в XVI ст.

Опис[ред. | ред. код]

У чорному полі на півмісяці, що рогами догори, кінська голова, повернута ліворуч, обидва срібні; у клейноді три срібні страусові пера. Намет чорний, підбитий сріблом.

Роди[ред. | ред. код]

Тадеуш Гайль у своїй праці вказав сім родин, що користувались цим гербом:

Азулевичі (Azulewicz), Алябанди (Alabanda), Копровські (Koprowski), Копроські (Koproski), Протовбери (Protowbier), Фрезери (Frezer), Фризери (Fryzer).

Російський історик Микола Павлищев добавляв до цього переліку ще одну родину:

Дулемби (Dulęba).

Додатково, з печатки 1278 року, вдалось вияснити, що цього герба вживала також ще одна родина:

Кобилаґлови (Kobylagłowa).

Тобто, всього виходить 9 родин.

Відомі представники[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]