Бреоган

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статуя Бреогана в Ла-Корунья
Статуя Бреогана та Вежа Геркулеса в Ла-Корунья

Бреоган, також Брегон або Бричдан — персонаж, що згадується в Книзі захоплення Ірландії, середньовічній хроніці історії Ірландії. Він, начебто був сином Браза[1] і описується як міфічний пращур галів. «Лебор Габала» описує, що гали нібито походять від Адама через синів Ноя і як вони прийшли до Ірландії.

Оповідається, що гали провели 440 років в мандрах Землею, і зазнали низки випробувань і страждань. Зрештою вони відплили до Іберії і завойовують її. Там один з їхніх ватажків, Бреоган, засновує місто під назвою Бригантія і будує велику вежу. З вершини вежі його син Іт бачить Ірландію. Гали, включаючи деяких синів Бреогана, відпливають до Ірландії з Бригантії і погоджуються розділити її між собою та Туата Де Дананн, ірландськими язичницькими богами, які займають "Кельтський інший світ". Бригантія, ймовірно, співвідноситься з містом Ла-Корунья на території сучасної Галісії[2] а Вежа Бреогана співвідноситься з Вежою Геркулеса побудованою римлянами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The ancient genealogy of the Geoghegans according to O'Hart's Irish Pedigrees. Geoghegan.org. Архів оригіналу за 29 серпня 2014. Процитовано 20 листопада 2021.
  2. Encyclopædia Britannica, "A Coruña".

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]