Вольшлеґер (герб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Волшлеґер (герб))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вольшлеґер
Деталі
Носій Вольшлеґери
Використання 1 рід

Вольшлеґер (Вольшляґер, Болти відмінний, пол. Wolszlegier, Wollschlaeger, Wollschläger, Bełty odmienny) – шляхетський кашубський герб німецького походження, власний герб родини Вольшлеґерів. За словами Пшемислава Праґерта різновид (відміна) герба Болти.

Опис герба[ред. | ред. код]

Опис з використанням принципів блазонування, запропонованих Альфредом Знамеровським[1]:

У червоному полі, дві срібні стріли в косий хрест вістрям донизу, на них така ж стріла в стовп вістрям догори.

Клейнод: над шоломом в короні червоне орлине крило, пронизане срібною стрілою в пояс.

Намет червоний, підбитий сріблом.

Найбільш ранні згадки[ред. | ред. код]

Згадується виключно тільки в німецькомовних гербовниках: Der Adel des Königreichs Preußen з 1906 року, Adelslexikon der preussichen Monarchie Ледебура з 1828 року та Der polnische Adel Еміліана Шеліги-Жерницького з 1900 року.

В 1408 році капітан Штефан Вольшляер (Steffan Wolschlaer) із 300 людей вирушив у військовий похід з Кульма на жемайтів. У 1526 році польський король Сигізмунд I Старий підтвердив шляхетство панам Матвію, Петру і Мартину Вольшлеґерам (Mathaeo, Petrus und Martino Wolslager).

Родина Вольшлеґерів[ред. | ред. код]

Родина походить з Німеччини, оселилась у XVI столітті на тоді польському Помор'ї в члухувському повіті. В 1570 році згадуються четверо Вольшлеґерів як співвласники села Плониця. У наступному столітті родина володіла й рядом інших сіл: Цехолеви, Цолданки, Чосново, Шенфельд, Яромеж і Завада. В XVII столітті додатково володіли селами: Замарте, Слупи, Сільно, Рацлавки, Тухолка та наділами в селах Гоцково і Пшехлево. В XIX столітті були також власниками сіл Бельно, Ґолушиці, Лясковиці, Ловін, Храплево, Ценжково і Івно. Незважаючи на німецькі корені, рід відчував себе польським, виконував державні функції в Помор'ї. Рід отримав підтвердження шляхетства в Королівстві Польському (Конгресовому): 1845 року Кароль Марцін Вольшлеґер і 1855 року Пйотр Вольшлеґер, син Марціна, капітана Війська Польського (проте без уточнення кольорів гербу).

Роди[ред. | ред. код]

Вольшлеґери (Wolszlegier, Wollenschlaeger, Wollschlager, Wollschläger, Wollszleger, Wolszleger).

Геральдика Польщі знає цей рід, але приписує їй герб Болти без жодних відмін[2]. Цей же герб Болти без відмін зображений на вітражі в каплиці Розп'яття у Велю з 1916 року, що належав братам Владиславу і ксьондзу Антонію Вольшлеґерам, будівничим цієї каплиці.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alfred Znamierowski, Paweł Dudziński: Wielka księga heraldyki. Warszawa: Świat Książki, 2008, s. 104–108. ISBN 978-83-247-0100-1.
  2. Tadeusz Gajl: Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku : ponad 4500 herbów szlacheckich 37 tysięcy nazwisk 55 tysięcy rodów. L&L, 2007, s. 528. ISBN 978-83-60597-10-1.