Боромля (фестиваль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Боромля
Місце проведення Боромля
Тростянець
Суми
Країна  Україна
Відкрито 1991
Засновано Асоціація діячів естрадного мистецтва України
Міністерство культури України

Всеукраїнський сільський фестиваль мистецтв «Боромля» — громадсько-культурний мистецький захід, який проводиться щороку, протягом другої декади серпня, в містах Тростянець, Суми, селі Боромля та інших селах Сумської області. Започаткований у травні 1991 року, з ініціативи поета-пісняра, заслуженого діяча мистецтв України Віктора Герасимова, поета-тростянчанина Леоніда Татаренка та Івана Коломійця — начальника Боромлянської пересувної механізованої колони № 145[1][2].

Від 1995 року в межах фестивалю проходить Всеукраїнський конкурс виконавців пісні про українське село.

Основні положення[ред. | ред. код]

Засновники — Асоціація діячів естрадного мистецтва України, спільно з Міністерством культури України, Держтелерадіо України, Сумською обласною і Тростянецькою районною державними адміністраціями та радами народних депутатів.

Мета фестивалю — піднесення рівня популяризації кращих зразків сучасного мистецтва серед сільського населення України, виявлення нових талановитих виконавців і авторів у жанрі естрадного мистецтва, створення нових мистецьких творів про українське село.

В межах фестивалю проводяться концерти за участю майстрів мистецтв і художніх колективів, концерти симфонічної, камерної і народної музики, Всеукраїнський конкурс на краще виконання пісень про українське село «Боромля», концерти за участю лауреатів конкурсу та гостей фестивалю. До участі у фестивалі запрошуються провідні художні колективи і солісти, митці естради у вокальному, хореографічному, інструментальному, розмовному жанрах.

Одним із центральних заходів фестивалю є Всеукраїнський конкурс на краще виконання творів про українське село, в якому беруть участь професійні виконавці і ансамблі, учні і студенти спеціальних навчальних закладів мистецтв і культури України, кращі представники самодіяльної художньої творчості.

Переможці конкурсу відзначаються спеціальними дипломами, призами співзасновників, державних і громадських організацій, спонсорів. Лауреати беруть участь у гала-концерті фестивалю[3].

Історія[ред. | ред. код]

За роки проведення фестивалю в ньому взяли участь понад 10 тисяч співаків, гуртів, музикантів, учасників художньої самодіяльності з різних регіонів України та зарубіжжя. У різні часи гостями урочистостей були Дмитро Гнатюк, Анатолій Солов'яненко, Микола Кондратюк, Костянтин Огнєвий, Алла Кудлай, Микола Гнатюк, Віталій Білоножко, Віктор Шпортько та багато інших. А ще Національні академічні колективи — народний хор імені Григорія Верьовки, ансамбль танцю імені Павла Вірського, оркестр народних інструментів, державний духовий та естрадно-симфонічний оркестри, десятки інших відомих в Україні і світі художніх колективів[4].

Хоровий диригент і композитор, народний артист України Анатолій Авдієвський, який очолював журі конкурсу, зазначив:

Славна традиція народилася на благодатній Сумській землі — проводити цей унікальний, шанований сільськими трудівниками фестиваль, який є дітищем найновітніших віянь кінця ХХ століття, сполученням традиційного і сучасного — віконвічних постулатів українського села і творчих поривань мистецької еліти держави з її вічними устремліннями бути потрібними народу, ближчими до людей праці, і особливо — нелегкої, часто невдячної праці селянина[5].

Щорічно фестиваль відкриває нові таланти. Саме з «Боромлі» вийшли естрадна співачка Анжела Вербицька, співаки і композитори Микола Свидюк[6], Валерій Козупиця[7] та інші українські митці.

На фестивалі вперше пролунала популярна пісня «Росте черешня в мами на городі», на слова Миколи Луківа, у виконанні автора музики і виконавця, згодом народного артиста України, композитора Анатолія Горчинського[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Щаслива зоря Боромлі: [інтерв'ю з одним із фундаторів фестивалю, незмінним художнім керівником, заслуженим діячем мистецтв, президентом творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України» Віктором Герасимовим] // Голос України. — 2006. — 5 жовт.
  2. Всеукраїнському сільському фестивалю мистецтв «Боромля» — 10 років: фотобуклет / Асоціація діячів естрадного мистецтва ; «Сумихімпром». — Київ, 2000. — С. 15 : фот.
  3. Положення про Всеукраїнський сільський фестиваль мистецтв «Боромля» та Всеукраїнський конкурс на краще виконання творів про українське село // Юдін М. Сумщина культурно-мистецька. — Суми, 2015. — С. 130—131
  4. Фестиваль «Боромля» — десятиріччю Незалежності України: фотобуклет / Асоціація діячів естрадного мистецтва України ; Аграрна партія України. — Київ, 2001. — С.8—9.
  5. Земляки: альманах Сумського земляцтва в Києві. Вип.3. — Суми, 2006. — С. 62.
  6. Литвяк Т. Микола Свидюк // Литвяк Т. Зустрічі перед мікрофоном. — Суми, 2015. —С. 92— 95. — ISBN 978-966-566-632-5.
  7. Ященко І. В. Пісенний романтик Сумщини Валерій Козупиця / І. В. Ященко // Ювілейна палітра 2019 : до пам'ятних дат видатних українських музичних діячів і композиторів: зб. статей за матеріалами ІІІ Всеукраїнської науково-практ. конф. 5—6 грудня 2019. — С. 129—132. — ISBN 978-617-7887-63-9

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вертіль О. Заспіваймо разом! : На Сумщині відбувся 30-й Всеукраїнський пісенний фестиваль-конкурс мистецтв «Боромля» за участі іменитих співаків та 300 учасників художньої самодіяльності з різних областей / Олександр Вертіль // Урядовий кур'єр. — 2021. — 1 верес.
  • Горбач А. Боромлянське сузір'я / А. Горбач, В. Гурнак // Земляки : альманах Сумського земляцтва в Києві. Вип. 3. — Суми, 2006. — С. 60—62 : фот.