Вікіпедія:Запити на арбітраж/Roman333

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Суть позову[ред. код]

Користувач переодично влаштовує війни редагувань в статтях свого авторства: ред. № 25101252, ред. № 16256921, а також ігнорує загальні правила категоризації ред. № 17245092, ред. № 19485032. Не дотримується ВП:НО СО статті, СО користувача ред. № 25126238.

Продовжує практику неправильної категоризації ред. № 25175793, ред. № 25175783, ред. № 25175787.

Також проводить перейменування статей всупереч рішенню спільноти ред. № 21648165. Були також виправлення бота, який проводив косметичні правки з метою заміни русизмів в статтях. Останнього на жаль не можу надати так як це мало місце торік і знову-таки мова йшла про статтю його авторства.

При цьому користувач зовсім не дослухається до порад, як це було зовсім недавно ред. № 25124359 і більше того робить редагування явно з метою провокації: ред. № 23412616, ред. № 25124474, ред. № 25119786.

Тобто з вищевикладеного стає зрозуміло, що користувач свідомо ігнорує деякі правила Вікіпедії та продовжує цю тактику і надалі: ред. № 25227513, ред. № 25229165.

Доарбітражне врегулювання[ред. код]

Доарбітражне врегулювання неможливе через об'єктивні причини повного ігнорування моїх звернень до даного користувача: ред. № 25124439, ред. № 25126279, ред. № 25126329.


На своїй СО з цим користувачем я не спілкуюсь, та і на загальних сторінках намагаюсь оминати. У нас є посередник — користувач Yakudza, який останнім часом мені нічого не писав. Якщо бажаєте ознайомитись з витоками конфлікту — Вікіпедія:Кнайпа (адміністрування)/Архів 11#Jphwra та Roman333. В минулому році цей користувач був адміністратором і мені погрожував блокуванням, за те, що я заступився за новачка вікіпедії:

«За це ред. № 22867063 в подальшому буде блокування за тролінг та переслідування. --Jphwra (обговорення) 18:54, 28 червня 2018 (UTC)»[1][відповісти]

Так вийшло, що коли він прийшов до вікіпедії і почав мені писати, певний час ми спілкувалися, а потім наші шляхи розійшлися. Зараз я з ним не спілкуюся і навряд буду в майбутньому (немає у нас спільних інтересів). Сьогодні йому забажалося знову привернути увагу до своєї персони, тому і зробив таку заявку. --Roman333 (обговорення) 13:14, 17 травня 2019 (UTC)[відповісти]

P.S. Ситуація з новачком була однією з причин позбавлення його прав адміністратора і стара образа шукає будь-які причини для відплати. Дякую за увагу. --Roman333 (обговорення) 13:22, 17 травня 2019 (UTC)[відповісти]
до чого тут це все? Є свіжі порушення про які я вказав. Відносно того що перекласти все це на посередника зараз не є такою необхідністю, тим більше є значні порушення на багатьох сторінках. Тому я і звернувся безпосередньо для арбітражу Вашої діяльності аби уникнути в подальшому незрозумілих війн редагувань, відкотів і багато чого іншого і не тільки зі мною. Я ж опосередковано згадав конфлікт з AnatolyPm, взагалі не згадав Ваш конфлікт з користувачем Unikalinho і багато інших конфліктів і війн редагувань. --Jphwra (обговорення) 14:50, 17 травня 2019 (UTC)[відповісти]
  • Додам декілька слів про категоризацію. Вище не наведено жодного мого порушення правил категоризації або якихось обговорень з підсумком. Позивач видає лише свої бажання за постулати.
Два користувачі мають різні погляди. Один з них заявив, що він залишає вікіпедію назавжи, що заважає іншому переробити так, щоб йому було зручніше. Такого правила немає, і не його провина — що інша сторона не вміє тримати слова і використовує цю ситуацію для поновлення конфлікту.
Нехай відкриває спочатку обговорення, залучає користувачів. Один на один з ним я спілкуватися не буду, вважаю деремною витратою часу — але обов'язково буду дослухати до думки спільноти. --Roman333 (обговорення) 18:20, 17 травня 2019 (UTC)[відповісти]

Позовні вимоги[ред. код]

Зважаючи на тривалість та переодичність війн редагувань з боку зазначеного користувача, ігнорування правил категоризації статей. Виношу на розсуд арбітрів три кроки для припинення війн редагувань та інших порушень з трьох послідовних кроків в разі ігнорування попереднього пункту з боку користувача Roman333.

ПРОШУ:

  1. Попередити користувача про неприпустимість такої діяльності, а саме влаштування війн редагувань, непраивльну категоризація статей, створення зайвих перенаправлень з статті;
  2. В разі подальшого ігнорування належного офоромлення статей та влаштування війн редагувань, в екстреному порядку позбавити його прав відкочувача;
  3. Якщо перші дві дії будуть і в подальшому ігноруватись користувачем, то дозволити адміністраторам застосувати прогресивне блокування до нього для уникнення війн редагувань та провокацій.

Голосування арбітрів щодо прийняття справи до розгляду[ред. код]

Підсумок: Позов прийнятий до розгляду.--Dgho (обговорення) 18:00, 5 червня 2019 (UTC)[відповісти]

Обговорення[ред. код]

Прошу @Jphwra: і @Roman333: висловитися щодо позову.--Dgho (обговорення) 18:34, 5 червня 2019 (UTC)[відповісти]

Я підтримую свої позовні вимоги і прошу арбітрів розглянути їх в найкоротший термін та задовольнити. --Jphwra (обговорення) 18:36, 5 червня 2019 (UTC)[відповісти]

  • У позиввача претензії до мене по трьох своїм редегуванням, де він однозначно порушує головне правило категоризації. Це ред. № 25175793, ред. № 25175783, ред. № 25175787: , що статтю не слід відносити до категорії і, одночасно, до підкатегорії цієї категорії. Чому до мене претензії? Її можна висунути до будь-якого користувача, який буде його опонентом.

Про права відкочувача: Вікіпедія:Заявки на позбавлення прав відкочувача#Jphwra. @Alex Khimich: закрив заявку через чистий старт, але його так і не було. ) Логічно було разом з розблокуваанням його сторінки було відмінити і підсумок. У мене таке враження, що через чисельні покидання Вікіпедії і тривалі блокування позивач забув елементарні правила, або взагалі їх ніколи не знав.

Я декілька років дотримувався мараторію, але у багатьох випадках він одноосібний. Така сама ситуація, я бачу, і з користувачем Когутяк Зенко.

Я сезоний користувач вікіпедії. Влітку вона мене майже не цікавить. Я можу повернутися ближче до зими, а зараз мені байдуже оці розборки. Перепрошую, але у мене не має на це часу. --Roman333 (обговорення) 17:07, 6 червня 2019 (UTC)[відповісти]

прав відкочувача мене позбавили, і лише згодом повернув Грін Зеро (після моєї заявки на ці права) тож претензія незрозуміла. До того ж я веду боротьбу з вандалами і після повернення прав відкочувача в мене не було ані війн редагувань, а не тим більше незрозумілих відкотів. --Jphwra (обговорення) 19:16, 6 червня 2019 (UTC)[відповісти]

@YarikUkraine, Dgho, Olvin та Piramidion: прошу вас розглянути позов по суті та винести вердикт. --Jphwra (обговорення) 11:35, 22 червня 2019 (UTC)[відповісти]

Рішення[ред. код]

Арбітражний комітет оцінив наведені в позові аргументи і не виявив ознак явного деструктиву з боку відповідача: наведені приклади порушень (таких як війни редагувань чи перейменування всупереч рішенню спільноти) є надто давніми, щоб їх можна було брати до уваги для оцінки поточної поведінки відповідача у Вікіпедії.

Дещо інакше виглядає ситуація з категоризацією. Особливо добре це помітно на прикладі статті Сет Мартін, де позивач замінив категорію «Хокейні воротарі» на «Канадські хокейні воротарі», очевидно, відповідно до пункту ВП:КАТ, згідно з яким «слід уникати віднесення статті до більш абстрактної категорії, якщо існує більш конкретна.» Натомість відповідач посилається на пункт ВП:КАТ «статтю не слід відносити до категорії і, одночасно, до підкатегорії цієї категорії», оскільки стаття належить також до категорії «Канадські хокеїсти», яка є батьківською для «Канадські хокейні воротарі». Очевидним вирішенням цієї проблеми було б прибирання статті з категорії «Канадські хокеїсти» — тоді вона відповідала б обидвом згаданим пунктам ВП:КАТ.

Зважаючи на сказане вище, Арбітражний комітет вбачає корінь проблеми в непримиренному ставленні користувачів один до одного — у взаємній налаштованості на конфлікт. Це проявляється як у нездатності дійти до простого й компромісного рішення у питанні категоризації, так і в провокативних коментарях з боку відповідача, а також у тому, що позивач, здійснюючи редагування в статтях свого опонента, очікує, що останній скасує його редагування — тобто розпочне війну редагувань (хоча в недалекому минулому немає явних ознак ведення відповідачем воєн редагувань).

З огляду на задавненість цього конфлікту та неможливість його вирішити іншим способом, Арбітражний комітет вирішив:

1. Заборонити користувачам Roman333 і Jphwra редагувати або коментувати внесок один одного.

Під редагуванням внеску мається на увазі відкіт, скасування, або подібне за результатом редагування одних і тих же сторінок в основному просторі Вікіпедії, пряме чи опосередковане згадування один одного, коментування дій один одного будь-де у Вікіпедії, у т.ч. в коментарях (описах змін) редагувань.

2. При прямому порушенні заборони п. 1 цього рішення, користувач-порушник має бути заблокований на термін від одного тижня без обговорення першим адміністратором, що його виявив, або побачив повідомлення про порушення на сторінці запитів до адміністраторів чи власній сторінці обговорення (після перевірки отриманого повідомлення).

3. Користувачі, зазначені в п. 1 цього рішення, можуть при взаємній згоді запросити посередника зі складу адміністраторів чи найбільш досвідчених користувачів українського розділу Вікіпедії. При цьому користувач-посередник має повідомити про згоду на посередництво в адміністративній кнайпі. В такому разі виключне право на застосування п. 2 цього рішення переходить до посередника.

Обговорення на сторінці користувача-посередника, якщо воно не порушує правил ВП:НО і ВП:Е, є винятком із заборони, встановленої п. 1 цього рішення.

Результати посередництва затверджуються Арбітражним комітетом на запит користувача-посередника.

Голосування за проект Рішення[ред. код]

  1. Прийняти.--Piramidion 07:29, 10 липня 2019 (UTC)[відповісти]
  2. Прийняти.--Dgho (обговорення) 07:43, 10 липня 2019 (UTC)[відповісти]
  3. Прийняти. --Olvin (обговорення) 11:51, 10 липня 2019 (UTC)[відповісти]

Підсумок: Рішення прийнято. --Piramidion 21:02, 11 липня 2019 (UTC)[відповісти]