Вірупакшарая II Сангама

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вірупакша I)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вірупакшарая II
11-й Імператор Віджаянагару
1465 — 1486
Попередник: Малікарджунарая
Наступник: Праудхарая
 
Народження: 1465
Смерть: 1486(1486)
Країна: Віджаянагарська імперія
Релігія: індуїзм
Рід: Сангама
Батько: Віджарая
Діти: Праудхарая

Вірупакшарая II — правитель Віджаянагарської імперії з династії Сангама. Його правління стало завершальним етапом у періоді володарювання в імперії династії Сангама.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Віджараї, брата Девараї II. Можливо його батько загинув 1447 році внаслідок повстання проти Малікарджунараї. Про молоді роки Вірупакшараї обмаль відомостей.

У 1465 році повалив свого стрийка Малікарджунараю. Протягом свого правління Вірупакша стикався з бунтівними наяками та раджами та військовиками, а також з численними ворогами. До 1470 року узбережжя Конкан з важливими портами Гоа, Чаул і Дабул захопили війська бахіманідського султанату на чолі із Махмудом Гаваном. 1475 року останній зайняв доаб (міжріччя) Крішни і Тунґабгадри, а Пурушоттамадева, магараджахіраджа Гаджапатської держави, зайняв важливе місто Тіруваннамалай.

Через ці втрати Вірупакшарая II ставав дедалі непопулярнішим і викликав повстання в багатьох провінціях імперії, що зрештою призвело до його повалення 1485 року внаслідок заколоту на чолі із власним сином Праудхараєю.

Джерела[ред. | ред. код]