Герб Манітоби

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Манітоби
Версії
Малий герб Монітоби
Бейдж лейтенанта-губернатора Монітоби
Неофіційний герб Манітоби, що використовується з 1870 по 1905 рік
Деталі
Носій Монітоба
Затверджений 1905, доповнення 1992
Нашоломник бобер, що тримає в лапі прерійний крокус, а на спині — королівську корону
Корона Корона Святого Едуарда
Шолом золотий королівський
Щит У зеленому полі на срібній скелі бізон, у рібній главі хрест Святого Георгія
Щитотримачі справа срібний єдиноріг із золотим озброєнням, що має зелену муровану корну обтяжену зеленим кленовим листям, із зеленою підвіскою у вигляді колеса візка, зліва срібний кінь із золотим озброєнням, що має бісерний золото-срібний нашийник із зеленою підвікою у вигляді хреста у колі
Основа курган, що містить сім прерійних крокусів, між золотим пшеничним полем та лісом білої смереки (Picea glauca), над хвилями срібла та сині
Девіз GLORIOSUS ET LIBER

Герб Манітоби — геральдичний символ канадської провінції Манітоба. Герб містить символи, що відображають британську спадщину Манітоби, а також місцеві символи. У верхній частині щита знаходиться червоний хрест Святого Георгія, що символізує Англію. У нижній частині щита зображені бізони, що стоять на вершині скелі на зеленому тлі.

Оригінальні герби, що складалися лише з щита, були надані королівським ордером Едуарда VII 10 травня 1905 р.[1]. Герб був додатково посилений щитотримачами, клейнодом та девізом за ордером тодішнього генерал-губернатора Романа Гнатишина 23 жовтня 1992 року.

Щит також зображений на провінційному прапорі.

Історія[ред. | ред. код]

23 жовтня 1992 року герб був доповнений віце-царським ордером тодішнього генерал-губернатора Романа Гнатишина з включенням клейнода, щитотримачів та девізу[1][2].

Символізм[ред. | ред. код]

Клейнод[ред. | ред. код]

Золотий шолом вліво — символ суверенного статусу Манітоби в Конфедерації. Намет виконаний в національних кольорах Канади. Клейнод — це бобер, національна тварина Канади, що тримає прерійний крокус, провінційну квітку Манітоби. Клейнод увінчаний короною, що символізує королівський суверенітет.

Щит[ред. | ред. код]

На срібному щиті — Хрест Святого Георгія, символ Англії. Бізон є символічним нагадуванням про тварин, які раніше блукали по провінції. Решта герба була надана в 1992 році.

База[ред. | ред. код]

База представляє різноманітний ландшафт.

Щитотримачі[ред. | ред. код]

Бісероплетіння та колесо Червоної річки натякають на минуле Манітоби, тоді як кленовий лист є національною емблемою Канади.

Девіз[ред. | ред. код]

Девізом є «Gloriosus et Liber», «славний і вільний», рядок взято з англійської лірики до канадського національного гімну «O, Канада»[2].

Тварини[ред. | ред. код]

Бобер, Бізон, Кінь, Єдиноріг.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б Canada Heritage (March 2003). Ceremonial and Canadian Symbols across Canada. Архів оригіналу за 16 травня 2007. Процитовано 2 вересня 2008.
  2. а б Travel Manitoba – Quick Facts – Manitoba Emblems. Архів оригіналу за 16 січня 2009. Процитовано 2 вересня 2008.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]