Caramelldansen

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Карамельданс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Caramelldansen»
Пісня Caramell
з альбому Supergott
Випущено листопад 2001
Тип пісня
Жанр євроденс
Мова шведська
Тривалість 3:30 (оригінал)
2:56 (прискорена версія)
Автор слів Jorge “Vasco” Vasconcelod і Juha Myllyläd

«Caramelldansen» — перший трек з альбому Supergott, випущеного в 2001 році шведським музичним гуртом Caramell. У другій половині 2006 року завдяки інтернет-спільноті 4chan пісня перетворилася на популярний інтернет-мем. У Японії пісня стала відома як «Uma uma dance» (яп. ウマウマダンス, Ума ума дансу, кінський танець).

Мем[ред. | ред. код]

Еротичний візуальний роман Popotan[1] був випущений наприкінці 2002 року; відеозаставки до нього швидко «розтягли» на GIF'и.

На початку 2006 року Свен зі Швеції поєднав GIF, на якому зображені танцюючі героїні з Popotan Маї та Мії, з піснею Caramelldansen, прискореною приблизно на 20 %, і опублікував отриманий SWF[2] на особистій сторінці. Згодом він дав посилання цього файлу на форумі 4chan, що й стало початком мему. В інтернеті почали з'являтися Flash- та відеоролики з персонажами аніме та комп'ютерних ігор, що танцюють під «Caramelldansen» легкий танець[3]. Танець став популярним і в реальному житті, отримавши назву «карамельданс».

На той час групи Caramell вже не існувало (вона розпалася в 2002), і в 2008 правовласники (Remixed Records) випустили кліп, замінивши співачок Малін і Катю трьома мультиплікаційними дівчатками[4]. Музика, як і у flash-ролику, була прискорена (за словами Каті Лефгрен, «ми не змогли б заспівати в такому темпі»). На хвилі популярності з'явилися і переклади пісні іншими мовами. Цікаво, що японську версію співала та сама Toromi (яка приховує своє справжнє ім'я), яка озвучувала Мії в Popotan[5].

Вплив[ред. | ред. код]

  • На кліп зробили пародію в епізоді «Літо твоя пора!» мультсеріалу «Фінеас і Ферб», у сцені, що відбувається в Токіо.
  • З кліпу у 2022 році була зроблена модифікація для гри Friday Night Funkin'.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. YouTube: опенінг візуального роману Popotan [Архівовано 2017-08-14 у Wayback Machine.] R-18
  2. Оригінал SWF Caramelldansen. Архів оригіналу за 18 грудня 2010. Процитовано 26 грудня 2009.
  3. Результат пошуку на Youtube за ключовим словом 'Caramelldansen'. Архів оригіналу за 26 січня 2016. Процитовано 28 вересня 2017.
  4. Caramella Girls - Caramelldansen HD Version (Swedish Original) Official (укр.), процитовано 24 грудня 2023
  5. 電波の世界 (9 травня 2009). Under the Scope: In-depth とろ美 profile. ~電波の世界~ Denpa no Sekai. Архів оригіналу за 1 жовтня 2017. Процитовано 24 грудня 2023.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]