Луготорикс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Луготорікс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луготорікс
Lugotorix
вождь
Початок правління: до 55 р. до н. е.
Кінець правління: липень 54 р. до н. е.

Попередник: ?
Наступник: ?

Дата народження: невідомо
Країна: кантіїв
Дата смерті: 46 до н. е.(-046)

Луготорікс (могло означати король-миша, д/н — 46 рік до н. е.) — молодший вождь племені кантіаків у 50-х роках до н. е. Володарював разом з Цінгеторіксом, Карвілієм, Сеговаксом і Таксимагулом на території сучасного Кента (Велика Британія).

Життєпис[ред. | ред. код]

Став молодшим вождем кантіаків незадовго до вторгнення до Британії Гая Юлія Цезаря. З початком війни з римлянами у липні 54 року до н. е. Луготорікс разом із Цінгеторіксом, Карвілієм, Сеговаксом і Таксимагулом брав активну участь у бойових діях проти римських військ, намагаючись завадити їх просуванню вглиб острова. Особливу роль Луготорікс відіграв під час атаки кельтів на військовий табір римлян на узбережжі. У запеклій та тривалій битві об'єднані сили кельтських племен зазнали поразки, а Луготорікс потрапив у полон.

Після цього Луготорікса тримали у в'язниці в Римі. Брав участь у триумфі Гая Цезаря, після якого Луготорікса було страчено.

Джерела[ред. | ред. код]

  • John Koch (1987), «A Window into the Welsh Iron Age: Manawydian, Mandubracios», Cambridge Medieval Celtic Studies 14 pp 17-52
  • Venceslas Kruta, Les Celtes, Histoire et Dictionnaire, Éditions Robert Laffont, coll. " Bouquins ", Paris, 2000, (ISBN 2-7028-6261-6).

Посилання[ред. | ред. код]