Манал аш-Шаріф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Манал аль-Шаріф)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Манал аш-Шаріф
منال الشريف
Народилася 25 квітня 1979(1979-04-25)[1] (45 років)
Мекка, Саудівська Аравія
Підданство Саудівська Аравія
Національність Саудівська Аравія
Діяльність письменниця, активістка, інформатик
Галузь інформатик
Alma mater Університет короля Абдельазіз
Знання мов арабська і англійська
Конфесія іслам
Нагороди

премія Вацлава Гавела[d] (2012)

Сайт manal-alsharif.com

Манал аш-Шаріф (араб. منال الشريف‎; нар. 25 квітня 1979[2], Мекка) — правозахисниця, феміністка і дисидентка у Саудівській Аравії. Ініціаторка в 2011 кампанії за право саудівських жінок водити автомобіль, за що ув'язнена[3][4]. New York Times і Ассошіейтед Прес порівняли кампанію за право жікнок водити авто з проявом «арабської весни», а тривале утримання аль-Шаріф під арештом — зі «страхом протестів»[5][6].

Входить до Топ-100 світових мислителів 2011 року[7] (за версією журналу Foreign Policy), серед жінок, що сколихнули світ[8] (Forbes, 2011). Одна з найбезстрашніших жінок року[9] (The Daily Beast, 2012), серед 100 найвпливовіших жінок 2012 року[10] (Time). Номінантка премії Вацлава Гавела в перший рік її вручення на Форумі свободи в Осло[11].

Життєпис[ред. | ред. код]

Мана аль-Шаріф закінчила Університет короля Абдул-Азіза зі ступенем бакалавра наук програмування, має сертифікат Cisco[12]. До травня 2012 року працювала консультанткою у сфері інтернет-безпеки[13] нафтової компанії «Saudi Aramco»[12]. Також писала статті для щоденної саудівської газети Аль-Ватан[14].

Захист прав жінок[ред. | ред. код]

Крім основної роботи, аль-Шаріф виступала на захист прав жінок Саудівської Аравії протягом багатьох років[13][5][15].

Право на водіння автомобіля[ред. | ред. код]

Станом на 2013 жінки Саудівської Аравії були обмежені в праві керувати автомобілем і фактично не могли цього робити[16]. У 1990 році десятки жінок Ер-Ріяда виїхали на знак протесту на автомобілях та були заарештовані на добу з конфіскацією паспортів, деяких з них ще й позбавили роботи[17]. У вересні 2007 року Асоціація захисту прав жінок Саудівської Аравії[en], заснована Ваджехою аль-Хувайдер[18] і Фавзі аль-Уоні, подала петицію з 1100 підписами королю Абдуллі з вимогою дозволити жінкам водіння автомобілів[19]. У 2008 році на Міжнародний жіночий день Хувайдер зняла себе на відео за кермом, привернувши увагу міжнародних ЗМІ[17][18][20]. Натхненна «арабською весною» уродженка Джидди сіла за кермо в травні 2011 року зі словами: «Раніше в Саудівській Аравії ми ніколи не чули про протести. Але події на Близькому Сході, коли групи людей почали виходити на вулиці і вимагати те, що їм потрібно, сильно вплинули на мене»[21].

Кампанія 2011[ред. | ред. код]

Символ руху саудівських жінок, створений Карлосом Латуффом

У 2011 році Мана аль-Шаріф з групою активісток почали у Facebook кампанію за надання жінкам права водіння, що отримала назву «Teach me how to drive so I can protect myself» («Навчи мене водити автомобіль, щоб я могла захистити себе»)[22] або «Women2Drive»[23][13]. Учасниці закликали всіх жінок сісти за кермо 17 червня 2011 року[23]. Аль-Шаріф пояснила, що це — акція з просування прав жінок, а не заява протесту[13]. Кампанія справила враження на Ваджеху аль-Хувайдер, і вона вирішила допомогти[4].

До кінця травня аль-Хувайдер зняла на відео аль-Шаріф, яка керувала автомобілем, об'їжджаючи Ель-Хубар[4]. Відео було опубліковано на YouTube і Facebook. У ньому аль-Шаріф заявила: «Це добровільна кампанія, покликана допомогти жінкам цієї країни навчитися водити автомобіль в надзвичайних випадках, які можуть статися, не приведи Боже. Що буде, якщо той, хто перебуває за кермом і везе жінок, раптом отримає серцевий напад?». 21 травня аль-Шаріф затримала релігійна поліція, за шість годин її відпустила[22][24].

До 23 травня 2011 року відео отримало 600 000 переглядів[24], після чого стало недоступним у Саудівській Аравії, сторінка у Facebook була видалена, аккаунт аль-Шаріф у Твіттері був скопійований та змінений. Прихильниці аль-Шаріф повторно опублікували відео, створили сторінку у Facebook, а короткий виклад п'яти правил, рекомендованих аль-Шаріф для проведення кампанії 17 червня було опубліковано в блозі New York Times[25][26].

22 травня аль-Шаріф затримали повторно[23][24]. Журналісти почали ставити питання генеральному директору управління транспортом генерал-майору Сулейману аль-Ажлану щодо правил дорожнього руху для жінок. Аль-Ажлан заявив, що ці питання потрібно адресувати членам Консультативної ради Саудівської Аравії[27]. Громадська компанія RTBF припустила, що аль-Шаріф була засуджена до п'яти днів позбавлення волі[13].

У New York Times охарактеризували кампанію аль-Шаріф як «протестний рух», котрий влада Саудівської Аравії спробувала «швидко придушити»[5]. В Associated Press написали, що «саудівські власті застосували більш суворі, ніж належить, заходи до аль-Шаріф після того, як усвідомили, що її кампанія згуртувала молодь, що бажає змін» в контексті «арабської весни»[6]. Ці новинні організації пояснили такий довгий термін затримання аль-Шаріф страхом широкомасштабного протесту, що виник у саудівської влади[5][6]. Amnesty International оголосила аль-Шаріф в'язнем совісті і вимагала її негайного і повного звільнення[15].

На наступний день після арешту аль-Шаріф вже іншу жінку затримали за водіння в місті Ар-Рас. У машині з нею було ще дві жінки, її затримала дорожня поліція в присутності релігійної поліції. Жінку відпустили лише після того, як вона підписала документ відмови від водіння[28]. У відповідь на арешт аль-Шаріф ще кілька саудівських жінок опублікували відео, де керують автомобілем[6]. 26 травня за інформацією від Валіда Абдулхайра влада оголосила, що затримання аль-Шаріф триватиме до 5 червня 2011 року[6]. 30 травня аль-Шаріф умовно звільнили. Її адвокат Аднан аль-Салех повідомив, що її звинуватили в підбурюванні жінок до керування автомобілем та «створення громадської думки»[29]. Аль-Шаріф була звільнена під заставу[30], але з умовою явки та дачі свідчень у разі необхідності, заборони водіння автомобіля, заборони на спілкування з пресою[29]. Як можливі причини такого раннього звільнення аль-Шаріф, за версією The National (Абу-Дабі), зазначають лист, написаний аль-Шаріф на ім'я саудівського короля Абдулли, онлайн-петицію, подану 4500 саудитами на ім'я короля Абдулли і «вираз обурення саудівцями і критиками за кордоном із приводу того, що аль-Шаріф ув'язнена за дії, які не є ні кримінальним злочином, ні злочином проти моральності»[29].

15 листопада 2011 року аль-Шаріф подала протест у зв'язку з відмовою чиновників Генерального управління дорожнього руху Ер-Ріяда прийняти її заяву на отримання водійських прав[31][32]. 4 лютого 2012 року схожий позов подала Самар Бадаві[33][34].

Кампанія на захист ув'язнених жінок[ред. | ред. код]

Після звільнення з в'язниці 30 травня аль-Шаріф ініціювала кампанію в Твіттері під назвою «Faraj», покликану звільнити саудиток, філіппінок та індонезійок, які проживають в Саудівській Аравії, та ув'язнених в Ед-Даммамі за те, що вони «взяли в борг невелику суму грошей і не змогли повернути борг»[35]. Аль-Шаріф заявила, що ув'язнені жінки, переважно, є прислугою, продовжують перебувати у в'язниці після закінчення строків тюремного ув'язнення за неможливості сплати борг. Вона надала довідки 22 індонезійок і назвала імена чотирьох із них, вказавши при цьому розмір їх боргу. Аль-Шаріф закликала перерахувати пожертвування безпосередньо директору жіночої в'язниці Ед-Даммама, аби відшкодувати борги жінок і звільнити їх[36].

Посткампанія[ред. | ред. код]

23 січня 2012 року було помилково повідомлено про смерть аль-Шаріф в результаті ДТП в Джидді[37]. 25 січня The Guardian підтвердила, що насправді вона жива, а жертвою ДТП стала «невідома жінка, яка проживає в пустелі» та ніяк не пов'язана з рухом за водіння жінками[38].

В результаті арешту, за повідомленням аль-Шаріф, вона зазнала утисків з боку роботодавця в Aramco. Їй вдалося уникнути з'ясування відносин з приводу своєї поїздки в Норвегію для отримання премії Вацлава Гавела[11].

У грудні 2012 року аль-Шаріф розкритикувала ініціативу саудівської влади інформувати чоловіків за допомогою СМС про виїзд їх дружин або родичок за межі країни згідно з законом, за яким чоловіки є законними опікунами своїх дружин. «Цей, здавалося б, невеликий факт інформування через sms наводить на думку про більш масштабні проблеми зі всією системою опіки та піклування», — написала вона в Твіттері[39]. Коли в січні 2013 року король Абдулла вперше призначив жінок до Ради Саудівської Аравії, аль-Шаріф критикувала цю реформу, вказавши, що Рада все ще не є виборним органом та не може створювати законопроєкти[40].

У лютому привернула увагу міжнародної громадськості до справи п'ятирічної дівчинки Лами аль-Гамді, яку зґвалтував, побив і спалив її власний батько Файган аль-Гамді; він перебував в ув'язненні всього чотири місяці і сплатив штраф 200 000 риалів (50 000 доларів США)[41].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. FemBio database
  2. Manal al-Sharif. Manal Alsharif منال الشريف | Facebook. Архів оригіналу за 6 червня 2021. Процитовано 19 серпня 2011.
  3. аль-Шаріф, Манал, Саудівська жінка, що відважилася сісти за кермо, архів оригіналу за 29 червня 2016, процитовано 8 липня 2016
  4. а б в al-Huwaider, Wajeha (23 травня 2011). The Saudi woman who took to the driver's seat. France 24. Архів оригіналу за 23 травня 2011. Процитовано 23 травня 2011.
  5. а б в г MacFarquhar, Neil (23 травня 2011). Saudis Arrest Woman Leading Right-to-Drive Campaign. The New York Times. Архів оригіналу за 25 травня 2011. Процитовано 24 травня 2011.
  6. а б в г д Michael, Maggie (26 травня 2011). Saudi authorities extend detention of woman who defied ban on female drivers. Winnipeg Free Press/AP. Архів оригіналу за 26 травня 2011. Процитовано 26 травня 2011.
  7. The FP Top 100 Global Thinkers. Foreign Policy. 28 November 2011. Архів оригіналу за 28 грудня 2012. Процитовано 6 May 2012.
  8. Fifteen Minutes of Power: Women Who (Briefly) Rocked 2011. Forbes. 25 August 2011. Архів оригіналу за 5 травня 2012. Процитовано 6 May 2012.
  9. Women in the World: 150 Women Fearless Women (Photos). The Daily Beast. 8 March 2012. Архів оригіналу за 6 травня 2012. Процитовано 6 May 2012.
  10. Manal al-Sharif - 2012 TIME 100: The Most Influential People in the World. Time. 18 April 2012. Архів оригіналу за 14 серпня 2013. Процитовано 6 May 2012.
  11. а б Jamie Weinstein (14 травня 2012). Saudi woman driver: I was pressured out of my job for my activism. The Daily Caller. Архів оригіналу за 26 грудня 2018. Процитовано 16 травня 2012.
  12. а б Manal Al-Sharif - Computer Security Consultant II. LinkedIn. 2011. Архів оригіналу за 26 травня 2011. Процитовано 26 травня 2011.
  13. а б в г д Histoire du monde : le droit de conduire (French) . RTBF. 23 травня 2011. Архів оригіналу за 23 травня 2011. Процитовано 23 травня 2011.
  14. Сакр, Наомі (2008). Women and Media in Saudi Arabia: Rhetoric, Reductionism and Realities. British Journal of Middle Eastern Studies. 35 (3): 385—404. doi:10.1080/13530190802525197. Процитовано 4 жовтня 2013.
  15. а б Saudi Arabia urged to release woman arrested following driving campaign. Amnesty International. 24 травня 2011. Архів оригіналу за 25 травня 2011. Процитовано 25 травня 2011.
  16. Vivian Salama (11 травня 2013). Baby Steps Toward Women’s Rights in Saudi Arabia. The Daily Beast. Архів оригіналу за 22 грудня 2016. Процитовано 19 липня 2013.
  17. а б Saudi women make video protest [Архівовано 10 жовтня 2017 у Wayback Machine.] BBC. Tuesday 11 March 2008. Retrieved on 23 May 2010.
  18. а б Women Deliver 100: 26 - 50. Women deliver. 2011. Архів оригіналу за 23 травня 2011. Процитовано 23 травня 2011.
  19. 2008 Human Rights Report: Saudi Arabia. Держдепартамент США. 25 February 2009. Архів оригіналу за 23 травня 2011. Процитовано 23 травня 2011.
  20. Setrakian, Lara. «Saudi Woman Drives on YouTubeABC News. 10 March 2008. Retrieved on 23 May 2010.
  21. Buchanan, Michael (18 травня 2011). Saudi woman seeks to put women in the driving seat. BBC. Архів оригіналу за 29 травня 2011. Процитовано 29 травня 2011.
  22. а б Al-Shihri, Abdullah (21 травня 2011). Manal al-Sherif, Saudi Woman, Detained For Defying Driving Ban. Huffington Post/AP. Архів оригіналу за 23 травня 2011. Процитовано 23 травня 2011.
  23. а б в Saudi woman claims she was detained for driving [Архівовано 11 вересня 2013 у Wayback Machine.] on CNN.com, 22 травня 2011
  24. а б в Stewart, Catrina (23 травня 2011). Saudi woman arrested after defying driving ban. London: The Independent. Архів оригіналу за 23 травня 2011. Процитовано 23 травня 2011.
  25. Mackey, Robert (24 травня 2011). Saudi Woman's Driving Video Preserved Online. The New York Times. Архів оригіналу за 25 травня 2011. Процитовано 24 травня 2011.
  26. al-Nafjan, Eman Fahad (21 травня 2011). Manal Al Sherif. Архів оригіналу за 25 травня 2011. Процитовано 24 травня 2011.
  27. Lawmakers hold key to women’s driving: Al-Ajlan. Arab News. 23 травня 2011. Архів оригіналу за 23 травня 2011. Процитовано 23 травня 2011.
  28. Saudi woman caught driving in Qassim. Arab News. 24 травня 2011. Архів оригіналу за 25 травня 2011. Процитовано 24 травня 2011.
  29. а б в Murphy, Caryle (31 травня 2011). Saudi woman driver released from jail after nine days. The National. Архів оригіналу за 31 травня 2011. Процитовано 31 травня 2011.
  30. Detained Saudi woman driver to be freed on bail. France 24/AFP. 31 травня 2011. Архів оригіналу за 31 травня 2011. Процитовано 31 травня 2011.
  31. Abu-Nasr, Donna (4 February 2012). Saudi Woman Sues Traffic Agency for Refusing Driver's License. Bloomberg L.P. Архів оригіналу за 7 лютого 2012. Процитовано 6 February 2012.
  32. Saudi women defy driving ban. CNN. 17 June 2011. Архів оригіналу за 10 лютого 2012. Процитовано 8 липня 2016.
  33. Saudi women launch legal fight against driving ban. London: Daily Telegraph/AFP. 6 February 2012. Архів оригіналу за 7 лютого 2012. Процитовано 13 January 2012.
  34. Saudi women file lawsuit against govt. Press TV. 5 February 2012. Архів оригіналу за 8 лютого 2012. Процитовано 11 February 2012.
  35. Manal...from driving activist to prison activist. Emirates 24/7. 4 June 2011. Архів оригіналу за 4 червня 2011. Процитовано 5 June 2011.
  36. Manal moved by plight of detained housemaids. Arab News. 3 June 2011. Архів оригіналу за 5 червня 2011. Процитовано 5 June 2011.
  37. Saudi female driver defies ban, has fatal accident. AFP. 23 січня 2012. Архів оригіналу за 18 вересня 2012. Процитовано 25 січня 2012.
  38. Martin Chulov (25 січня 2012). Saudi woman driver reported killed in car crash is alive. London: The Guardian. Архів оригіналу за 1 лютого 2012. Процитовано 25 січня 2012.
  39. Minky Worden (25 грудня 2012). Text-message tattling. The Washington Post.  – за допомогою HighBeam Research (необхідна підписка). Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 12 квітня 2013.
  40. Christine Hauser (12 січня 2013). Saudi king appoints women to advisory council for first time. International Herald Tribune.  – за допомогою HighBeam Research (необхідна підписка). Архів оригіналу за 25 березня 2016. Процитовано 12 квітня 2013.
  41. Saudis keep lid on rape scandals. Winnipeg Free Press.  – за допомогою HighBeam Research (необхідна підписка). 20 лютого 2013. Архів оригіналу за 19 березня 2016. Процитовано 12 квітня 2013.
Помилка цитування: Тег <ref>, визначений у <references>, не має атрибута назви.

Посилання[ред. | ред. код]