Млин (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Млин (Геральдика))
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Млин (вітряний або водяний млин) - негеральдична фігура, що часто зустрічається в гербах. В геральдиці також вживаються окремі деталі млинів.

Млин[ред. | ред. код]

Млин у геральдиці зображується у вигляді стилізованої будівлі на гербі або косим розташуванням лопатей. Водяний млин може символізувати водяне колесо.

Порплиця та жорна[ред. | ред. код]

Млинне залізо використовується як символ ремесла мірошника. Як правило, це залізна маточина жорна. Повне зображення порплиці та каменя зустрічається рідко. Існує три основних типи: H-подібний з подвійною горизонтальною штангою (квадратний центр між двома протилежними, схожими на полюс арками, кінці зігнуті праворуч і ліворуч), так званий чотирикутний підбір, голландський тип з ромбоподібним центром, кінцями вгору і вниз, келихоподібний бандаж і трапецієподібний тип з трапецієподібними виступами по обидва боки (простий підбір, два кам'яних якоря) і круглий або ромбоподібний, квадратний пронизаний центр, показаний як стандартний стовп. Існують також змішані типи. Блазон відповідає загальним правилам[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Dr. Bernhard Peter: Das Mühleisen und abgeleitete Formen. Архів оригіналу за 9 травня 2021. Процитовано 9 травня 2021.

Вебпосилання[ред. | ред. код]