Мійосі Йосіцугу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мійосі Йосіцуґу)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мійосі Йосіцугу
яп. 三好義継
Ім'я при народженні Соґьо Сіґемаса
Народився 1549(1549)
Помер 10 грудня 1573
Країна Японія
Національність японець
Діяльність самурай
Титул даймьо
Посада даймьо
Термін 1564—1573 роки
Попередник Мійосі Токей
Наступник Мійосі Наґамото
Рід Рід Соґьо
Мійосі
Батько Соґьо Кадзумаса
Мати донька Кудзьо Танеміті
Родичі Мійосі Токей
У шлюбі з донька Асікаґа Йосіхару
Діти 2 сини і 1 донька

Мійосі Йосіцугу (*三好 義継, 1549 — 10 грудня 1573) — даймьо провінції Каваті у 15641573 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з самурайського роду Соґьо. Син Соґьо Кадзумаса, молодшого брата Мійосі Наґайосі (голови клану Мійосі). Матір'ю була донька Кудзьо Танеміті. Народився у 1549 році. Після генпуку отримав ім'я Сіґемаса.

У 1561 році після смерті батька виховувався стрийком Мійосі Токей. 1563 року після смерті останнього Сіґемаса було всиновлено Токеєм. Тоді ж він стає Мійосі Йосіцугу. У 1564 році слідом за смертю названого батька стає новим очільником клану Мійосі та даймьо провінції Каваті.

У 1565 році союзник Йосіцугу — Мацунага Хісахіде — порадив тому повалити сьогуна Асікаґа Йосітеру, який після смерті Мійосі Токей став виявляти все більше самостійності. Зрештою загони Мійосі та Мацунага оточили Кіото, а потім палац сьогуна, який зрештою загинув.

З 1565 до 1568 року не було сьогуна зовсім. Це було викликано протистоянням і хаосам в провінціях, викликаним боротьбою між частиною клану Мійосі та Мійосі Йосіцугу й Мацунага Хісахіде. Внаслідок бойових дій у 1567 році було знищено храм Тодай в старовинній японській столиці Нара. В цей час він підкорив усі провінції, що межували з столичним округом з Кіото.

Лише у 1568 році новим сьогуном було поставлено Асікаґа Йосіхіде, але фактична влада належала Мійосі. Але в цей час на чолі 60-тисячного війська на Кіото сунув Ода Нобунага. Для протидії цьому Мійосі Йоцунага уклав союз з кланом Роккаку з провінції Омі. Спочатку зазнали поразки Роккаку. Потім у вирішальній битві біля Сакаї (провінція Сеццу) коаліція на чолі із Мійосі Йосіцугу зазнало нищівної поразки від Ода Нобунага. Зрештою Йосіцугу не наважив завадити військам Ода зайняти Кіото й поставити новим сьогуном Асікаґа Йосіакі. Проте Мійосі втратив значну частину володінь.

У 1570 році деякий час боровся проти коаліції родів Адзаї і Асакура, спрямованої проти Ода Нобунага. Того ж року перейшов на бік ворогів Нобунаги, вів бойові дії проти останнього, опинившись у складній ситуації. На допомогу Мійосі прийшов загін з монастиря Ісіяма Хонґандзі числом 3000 осіб з аркебузами, змусивши Ода Нобунага відступити.

У 1571 році відновив боротьбу проти васалів роду Ода з наміром повернути повний контроль над провінцією Каваті, а 1572 року завдав поразки Хатакеяма Акітазі, що володів південною частиною Каваті, але не зміг повністю її захопити. Також вів бойові дії в провінції Сеццу. Мійосі Йосіцугу продовжив боротьбу проти васалів Ода Нобунага до самої смерті у 1573 році, проте не досяг значного успіху. Його справу продовжив син Мійосі Наґамото.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Turnbull, Stephen (1998). 'The Samurai Sourcebook'. London: Cassell & Co
  • Frederic, Louis (2002). «Japan Encyclopedia.» Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.