Натюрморт із крабом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Натюрморт з крабом)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Натюрморт із крабом
нід. Ontbijt met krab
Творець: Віллем Клас Хеда
Час створення: 1648
Розміри: 118 × 118 см
Висота: 118 см
Ширина: 118 см
Матеріал: полотні
Техніка: олія
Жанр: натюрморт[2]
Зберігається: Петербург, Росія
Музей: Ермітаж
CMNS: Натюрморт із крабом у Вікісховищі

«Натюрмо́рт із кра́бом» (нід. Ontbijt met krab) — один із найкращих натюрмортів Віллем Клас Хеда (нід. Willem Claesz. Heda) — голландського художника 17 століття (ранній період Голландської золотої доби). Зберігається в колекції картин музею Ермітаж, входить до складу постійно діючої експозиції.

Художник Хеда[ред. | ред. код]

Він походить з родини художника, сам став художником і один з його синів теж стане художником. На відміну від батька (Герріт Віллемс Хеда) та свого сина (Герріт Хеда був його помічником та сам малював натюрморти) Віллем Клас був більш обдарованим і зайняв почесне місце в мистецтві 17 століття. Майже все життя він прожив у місті Харлем. Як і відомий нині Франс Галс, починав зі створення релігійних композицій. Але пізніше зосередився на малюванні натюрмортів, визнаним майстром яких став ще при житті.

Натюрморт із крабом[ред. | ред. код]

Це один із двох натюрмортів музейної збірки. В натюрморті з крабом таке враження, ніби щойно закінчився сніданок і володарі покинули стіл, не прибравши його. Це — короткий момент перед наведенням ладу. А поки  — на столі зім'ята лляна скатертина поверх коштовної темної, напівпорожні скляні келихи з вином, розпочатий лимон, соком якого заправляли устриці. Але їжі замало. І сніданок, якщо він відбувся, був на одну особу. Нічого не відволікає увагу глядача від столу і посуду. Навіть тло не має вікна з краєвидом чи географічної мапи, які голландці використовували для декору домівок.

Майстри Фландрії (Франс Снейдерс, Ян Брейгель молодший, Ян Фейт ) ніколи не малювали подібних натюрмортів. Їжа, як процес, у натюрморті їх не цікавила. В натюрморті поціновують декоративність, контрастні і яскраві фарби, часто подають фрукти, квіти разом з екзотичними птахами та домашніми тваринами. Фрукти та овочі вивалювали на стіл як демонстрацію заможності, як ознаку могутніх сил природи, її плодючості та краси, поданих з перебільшенням, зі святковістю.

Хеда залюбки відтворює фактуру різних речей, милуючись блиском коштовного посуду, великим крабом, таріллю з оливками. Але перебільшень нема, як і ознак могутніх сил природи, її плодючості, поданої з перебільшенням. Навіть деяке скупчення речей урівноважене і полишено небезпечного, бурхливого руху, як і повільне, міщанське життя голландської родини.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • «Сокровища Эрмитажа», Ленинград, 1968