Охітва Христина Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Охітва Христина)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Христина Охітва
Основна інформація
Місце народження Чернівці
Громадянство Україна Україна
Професія співачка
Освіта Київський національний університет культури і мистецтв
Інструменти вокал[d]
Мова українська
Жанр етно-рок, поп-рок, літургійний спів
Псевдоніми OHITVA
Колективи Заслужений академічний Ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України
Нагороди
Заслужений артист України
Заслужений артист України

Христи́на Микола́ївна Охі́тва (OHITVA) — українська співачка, Заслужена артистка естрадного мистецтва України (2011)[1], Заслужена артистка України (2018)[2]. Солістка ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України. Член Асоціації діячів естрадного мистецтва України, доцент кафедри академічного і естрадного вокалу та звукорежисури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв[1]. Нагороджена близько 100 дипломами в галузі музики.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася у Чернівцях. Батько Микола Охітва був геологом, знаходив у Карпатах води. Мав музичний гурт «Бенд». Свого часу давав багато концертів.

Професійно почала займатися музикою тільки у 16 років. Навчалась вокалу у відомої в Чернівцях вчительки заслуженого працівника культури України, відмінника освіти України Тамари Мар'янівни Шкурган — матері українського оперного співака, заслуженого артиста України Андрія Шкургана та дружини заслуженого артиста УРСР Семена Шкургана.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Співачка відома своєю волонтерською діяльністю, підтримкою української армії. Організувала та провела понад 300 концертів на територіях АТО для українських бійців і мешканців[1]. Бере участь у різних благодійних заходах для дітей-сиріт[3]. Постійний член журі міжнародних та всеукраїнських фестивалів та конкурсів[1].

Розпочала сольну кар'єру під псевдонімом OHITVA[3].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Відзнака силових структур України — «Чарівна сила України»,
  • почесна відзнака миротворчої місії у Косово
  • почесна відзнака Міністерства оборони України за проведення Всеукраїнського сольного туру «З Україною в серці» для воїнів української армії,
  • почесний диплом Міністерства культури України «За відродження та пропаганду української культури на теренах України і за її межами»,
  • подяки — «За організацію благодійних концертів для збору коштів на придбання препаратів крові та лікування воїнів АТО» та «За високий патріотизм відданість мистецтву і народу України самовіддане служіння шляхетній справі збереження миру в нашій державі — 2015»,
  • почесна грамота Міністерства культури України,
  • спеціальні дипломи: «Краща пісня року 2012 р.», «Краща пісня року 2015 р.» Міжнародної програми Мистецький олімп.
  • лауреатка премій та володар Гран-прі конкурсів: «Молода Галичина», «Пісенний вернісаж», «Кришталевий жайвір», «Молода гвардія», «Золота підкова», «Стати зіркою», «Музична толока», «Сузір'я», «Пісенні медобори», «Червона рута», «Східний базар», «Перлина Криму», а також міжнародного конкурсу краси і таланту «Пані Україна — 2008»[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Кафедра академічного і естрадного вокалу та звукорежисури. Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв. Архів оригіналу за 3 листопада 2017. Процитовано 20.03.2021.
  2. Міністр культури Євген Нищук вручив державні нагороди українським митцям. Міністерство культури України. 22.03.2018. Процитовано 20.03.2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. а б Співачка з Чернівців отримала звання Заслуженої артистки України. інформаційний сайт телеканалу «Чернівецький промінь». 22.01.2018. Процитовано 20.03.2021.

Джерела[ред. | ред. код]