Портал:Хімія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хімія — одна з природничих наук. Вона вивчає перетворення матерії, коли в результаті хімічних реакцій з одних речовин утворюються інші, що мають відмінний склад чи будову, а також інші хімічні властивості. Завданням хімії є дослідження властивостей речовин, їхньої будови, вивчення умов та способів перетворення одних речовин на інші, а також практичне використання таких реакцій.

  Вибране зображення


Манускрипт з хімії, написаний у XVIII столітті грузинським діячем Вахтангом VI

  Вибрана стаття

Нобелівська медаль
Нобелівська медаль

У списку лауреатів Нобелівської премії з хімії наведено всіх вчених, нагороджених цією премією з моменту її заснування у 1901 році. Попри те, що вручення премії є щорічним, через різні причини визначення лауреатів не проводилося протягом восьми років.

Цієї премії були удостоєні 192 різні особи. Нагороду присуджують не лише індивідуально — Нобелівський комітет з хімії може розділити її між кількох науковців, що проводили дослідження близьких тем.

  Добра стаття

Моле́кула во́дню — найпростіша хімічна молекула, що складається з двох атомів водню. До її складу входять два ядра хімічного елементу Гідрогену й два електрони. Внаслідок взаємодії між електронами утворюється ковалентний хімічний зв'язок. Квантово-механічну теорію ковалентного зв'язку в молекулі водню розробили в 1927 році Вальтер Гайтлер і Фріц Лондон.

Окрім основної ізотопічної модифікації H2, існують різновиди, в яких один або обидва протії замінені іншими ізотопами — дейтерієм і тритієм: HD, HT, D2, DT, T2. Симетричність чи несиметрічність молекули відіграє роль при її обертанні.

  Цей день в історії

Концерн Стирол
Концерн Стирол

23 квітня 1933 року було засновано Горлівський азотно-туковий завод, що став попередником концерну «Стирол» — одного з найбільших в Україні виробників мінеральних добрив.

  Чи знаєте Ви, що…

… термін вітамін був утворений від сполук з аміногрупою NH2, однак пізніше з'ясувалося, що її містять лише вітаміни групи B?
… характерний «запах металу» належить окт-1-ен-3-ону[en], що утворюється при контакті шкіри людини з металевою поверхнею?
хлорид натрію може мати й інші формули, відмінні від класичної NaCl, як-от Na3Cl, Na2Cl, Na3Cl2 або NaCl7?

  Стислий перегляд тем


Бажаєте взяти участь у розвитку хімічного сегменту Вікіпедії? Завітайте на сторінку «Проєкт Хімія»!
Ви можете допомогти, створивши в рамках проєкту одну з необхідних статтей або доповнивши незавершені.