Леопольд Георг Дункан Альберт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леопольд Георг Дункан Альберт
англ. Leopold George Duncan Albert
Народився 7 квітня 1853(1853-04-07)[1][2][…]
Букінгемський палац, Вестмінстер, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Сполучене Королівство
Помер 28 березня 1884(1884-03-28)[1][2][…] (30 років)
Канни
Поховання каплиця Святого Георгія
Країна  Сполучене Королівство
Діяльність політик, аристократ
Alma mater Крайст Черч
Суспільний стан Член королівської родини
Титул Prince of the United Kingdomd, Герцог Олбані, Earl of Clarenced, Baron Arklowd і Prince of Saxe-Coburg and Gothad
Посада Член Таємної ради Великої Британії[d] і член Палати лордів[d]
Рід House of Saxe-Coburg and Gothad
Батько Альберт Саксен-Кобург-Готський
Мати Вікторія
Брати, сестри Вікторія Саксен-Кобург-Готська, Едуард VII, Аліса Великобританська, Альфред Саксен-Кобург-Готський, Єлена Великобританська, Луїза, герцогиня Аргайльська, Артур Вільям Патрик Альберт і Беатриса Великобританська
У шлюбі з Олена цу Вальдек-Пірмонт
Діти Аліса Великобританська і Карл Едуард
Автограф
Нагороди
орден Підв'язки орден Андрія Первозванного Bailiff Grand Cross of the Order of Saint John Лицар Великого хреста ордена Нідерландського лева лицар Великого Хреста ордена Святого Михайла і Святого Георгія

Принц Леопольд (повне ім'я англ. Leopold George Duncan Albert; 7 квітня 1853, Букінгемський палац — 28 березня 1884, Канни) — член британської королівської сім'ї, молодший син королеви Великобританії Вікторії та її чоловіка Альберта. З 1881 принц носив титули герцога Олбані, графа Кларенса і барона Арклоу. Хворів на гемофілію, від якої, зрештою, помер трохи не доживши до 31 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Леопольд народився 7 квітня 1853 року в Букінгемському палаці в сім'ї правлячої королеви Вікторії та принца-консорта Альберта Саксен-Кобург-Готського. Як син монарха, новонароджений отримав титул Його Королівська Високість Принц Леопольд. Хлопчика назвали на честь короля Бельгії Леопольда I, який був дядьком обом його батькам; Вікторія мала до дядька Леопольда особливі почуття, оскільки він був її наставником у справах до вступу престол й у роки правління. Серед його хрещених батьків були король Ганновера Георг V та німецька імператриця Августа.

У 1876 році Леопольд закінчив Оксфордський університет з докторським ступенем з цивільного права. Принц подорожував Європою, в 1880 він здійснив поїздку по Канаді та Сполучених Штатах зі своєю сестрою Луїзою, чоловік якої, Джон Кемпбелл, був генерал-губернатором Канади. Через хворобу гемофілією Леопольд не міг присвятити себе військовій кар'єрі. Натомість він став патроном мистецтв та літератури, був неофіційним секретарем своєї матері. Пізніше він претендував на посаду генерал-губернатора Канади та Австралії, але не отримав його частково через проблеми зі здоров'ям.

У лютому 1884 року лікарі настійно порадили принцу з'їздити на курорт, тому що холодний англійський клімат не сприяв його здоров'ю. Дружина Леопольда була вагітна, і в Канни він поїхав один. 27 березня в яхт-клубі принц послизнувся і впав, пошкодивши коліно. Леопольд помер рано вранці наступного дня. Був похований у каплиці Св. Георга у Віндзорському палаці.

Примітки[ред. | ред. код]