Рейніра Таргарієн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рейніра Таргарієн
англ. Rhaenyra Targaryen
Творець: Джордж Мартін
Твори: Пісня льоду та полум'я і Дім Дракона
Стать: жін.
Національність: Сім Королівствd
Родина: Laenor Velaryond і Деймон Таргарієн
Діти: Ейгон III Таргарієн, Jacaerys Velaryond, Viserys II Targaryend, Lucerys Velaryond і Joffrey Velaryond
Рід занять: правителька
Роль виконує: Емма Д'арсі і Міллі Алкок

Рейніра Таргарієн — персонажка вигаданого світу, зображена в серії книг "Пісня Льоду й полум'я" Джорджа Мартіна, королева Вестероса з валірійської династії Таргарієнів, яка боролася за престол зі своїм єдинокровним братом Ейєгоном II в ході Танців Драконів. Дружина Дейемона Таргарієна. Одна з героїнь повісті «Принцеса і королева», книги «Полум'я і кров» та телесеріалу «Дім Дракона», де її грають Міллі Олкок та Емма Д'Арсі.

Біографія

[ред. | ред. код]

Рейніра належала до королівської династії Таргарієнів, яка правила у Вестеросі. Вона була єдиною дитиною короля Візериса I та його першої дружини Еймми Аррен. Дівчинка народилася в 97 році від Завоювання Ейєгона, а в 105 році була проголошена спадкоємицею престолу. Пізніше Візерис одружився вдруге, з дочкою свого правиці Алісент Хайтауер, і став батьком кількох синів. У Таргарієнів було прийнято передавати владу по чоловічій лінії, так що багато хто почав бачити майбутнього короля в старшому синові Алісент Ейєгоні, але Візеріс не став переглядати заповіт. Поступово придворні розділилися на дві партії — «чорних» (прихильників Рейніри) і «зелених» (прихильників Алісент)[1][2].

За життя отця Рейніра двічі виходила заміж: спочатку за Лейнора Веларіона (сина лорда Дріфтмарка Корліса Веларіона), а після його загибелі — за свого дядька, колишнього Короля Сходів Дейемона Таргарієна. У першому шлюбі у неї народилися троє синів (за чутками, всі від коханця, лицаря Харвіна Стронга), у другому ще двоє.

Після смерті Візериса Мала Рада проголосила королем Ейєгона. Рейніра, що знаходилася тоді на Драконячому Камені, організувала власну коронацію, поставивши на чолі своєї Малої Ради Корліса Веларіона. У Семи Королівствах спалахнула грандіозна усобиця, що дістала назву Танок Драконів. На самому початку війни загинув син королеви Люцеріс Веларіон. У битві з флотом Тріархії загинув ще один син, Джекейріс, а інший, Візеріс, потрапив у полон. Пізніше Рейніра зайняла Королівську Гавань і зійшла на Залізний трон, але її правління стало непопулярним через страти та підвищення податків. Армія «чорних» через зраду Ульфа Білого та Х'ю Молота була розбита у першій битві при Тамблтоні, королева запідозрила у зраді Корліса Веларіона після втечі з Королівської Гавані його спадкоємця Аддама. Принц Дейемон зник безвісти під час поєдинку з Ейемондом Таргарієном у Харренхоллі. Мешканці столиці повстали, і Рейнірі довелося тікати на Драконівський Камінь, але й ця фортеця невдовзі впала. Королева потрапила в полон, і Ейєгон віддав її на поживу своєму дракону[1][2].

Згодом Залізний трон займали сини Рейніри від другого чоловіка Ейєгон III, при якому Таргарієни втратили останніх драконів, і Візеріс II, який служив правицею своїм племінникам — королям Дейерону і Бейєлору Благословенному.

У книгах та образотворчому мистецтві

[ред. | ред. код]

Рейеніра стала однією з персонажок повісті Джорджа Мартіна "Принцеса та королева " та його ж книг "Світ льоду та полум'я " та "Полум'я та кров ", написаних у форматі псевдохроніки. Її зображували на своїх малюнках художники-ілюстратори Даг Вітлі та Магалі Вільнев. Рейеніра з'явилася і в телесеріалі "Дім Дракона " (2022), де її зіграли Міллі Олкок (у юності) та Емма Д'Арсі.

Сприйняття

[ред. | ред. код]

Фахівці вважають історичним прототипом Таргарієнів датських вікінгів, що завоювали в ІХ столітті істотну частину Англії[3]. Образ Рейніри може бути частково заснований на біографії англійської королеви Матильди, що отримала престол від батька і все життя боролася за владу з претендентом-чоловіком. У «Домі дракона» ця героїня постала як «жвава, талановита, смілива і дуже гарна дівчина»[4].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Отрада королевства, Порочный рыцарь и Морской змей: кто есть кто в сериале «Дом дракона». Архів оригіналу за 9 липня 2022. Процитовано 14 липня 2022.
  2. а б Да воцарится пламя: что покажет сериал-приквел к «Игре престолов». Архів оригіналу за 23 квітня 2022. Процитовано 14 липня 2022.
  3. Зубова Н. Граница как элемент картины мира: на примере анализа художественной картины мира в романах цикла Дж. Р. Р. Мартина «Песнь льда и пламени». Архів оригіналу за 6 липня 2022. Процитовано 14 липня 2022.
  4. «Дом Дракона»: о чём будет приквел «Игры престолов». Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 14 липня 2022.