Будівля Таврійського губернатора в Сімферополі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Наприкінці ХVIII столітті між Бульварною (зараз Леніна) та Губернаторською (Пролетарна)вулицями знаходився маєток вченого-енциклопедиста Петра Симона Палласа.Зокрема тут розміщувався двоповерховий будинок з флігелфями, сарай для карет, льодова для зберігання продутків та інші службові будиночки. З початком ХІХ століття садиба перейшла до рук міста та стала резиденцією Цивільного губернатора Тавриди.

Історія появи нової будівлі

До 1835 року комплекс споруд, що використовувався для проживання губернатора застарів (згадки про маєток Палласа датуються 1775 роком) і було вирішено побудувати новий будинок. Для розробки проекту запрошено відомого архітектора Івана Федоровича Колодіна та живописця Андрія Никифоровича Вороніхіна, які вдало виконалипоставлене перед ними завдання.

Архітектура будинку

Двоповерхова будівля виконана в стилі пізнього російського класицизму, що характ6еризується простотою в архітектурою, відсутністю пишного оздоблення фасаду будівлі і віконних пройомів. З декору є лише невеликі карнізи з фронтонами над вікнами. Розміщено будинок на підвищені, поруч з долиною Салгир, що ввійшла до садової композиції навколо будинку.

Після Кримської війни будівлю було переплановано. Зокрема до головного фасаду прибудовано чугунний балкон, що опирається на стовпові опори, а в 1906 році архітектор Абрамцум Іванович Карапетов спроектував канцелярію, флігелі та господарськи блок (два останніх не збереглися донині), які згодом втілили в життя.

Особливості будівлі

Цікавинкою будинку є велика кількість різноманітних меморіальних табличок. Зокрема на одній з них засвідчено перебування в цій будівлі 1912 року імператорап Миколи ІІ, розташування госпіталю в роки Кримської війни, управителя Матвія Олександровича Сулькевича в 1918 -1919 роках, революційного комітету Криму в 20-х роках. І хоча таблички мають суперечливий характер, оскільки увіковічнюють досить неоднозначних особистостей в історії, вони залишаються на будівлі

На сьогодні в приміщеннях будівлі розташований Кримський Республіканський інститут післядипломної освіти.

Використані джерела

  1. Підготовлено за матеріалами: "Культурное наследие Крыма", в-во Н.Оріанда, Сімферополь 2011 р. - 137 с.

Статтю «Будівля Таврійського губернатора в Сімферополі» створено в рамках конкурсу «Пам'ятки України: Крим».
Від розміру та якості цієї статті станом на 31 серпня 2015 року залежатиме остаточний бал конкурсанта, який її створив чи доповнив.