Піші походи шахтарів на Київ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Піші походи шахтарів на Київ-форма протесту українських гірників проти багатомісячної заборгованості по заробітній платі. Організовуються гірницькими профспілками, коли спроби домовитися з місцевими (обласними) владою закінчуються безрезультатно. Доставка великої кількості людей в столицю вимагає чималих коштів, тому в більшості випадків вибирається піший спосіб пересування.

Історія

  • Червня 1993 року - через невиплату зарплати на страйк вийшов весь Західний Донбас. До страйкуючих приєдналися енергетики, металурги і машинобудівники - загальна чисельність страйкарів досягла 1,5 млн чол. Шахтарський марш на Київ 1993 року призвів до рішення про дострокові президентські вибори.
  • 15 липня 1996 року - шахтарський страйк охопила більше третини шахт країни, включаючи розташовані на Західній Україні. Причина: уряд оголосив, що в 1996 році в Україні будуть закриті 50 вугільних шахт. Львівські шахтарі відправляються пішки до столиці.
  • Травень - червень 1998 року. Через восьми-десятимісячною заборгованості по заробітній платі гірники Західного Донбасу розбили наметове містечко біля будівель обласної Ради та обласної держадміністрації Дніпропетровська. Але майже двотижневе стукання касками об асфальт результатів. Тисячна колона шахтарів виступила в похід на Київ. Колона рухалася до столиці майже три тижні. Розмістилися на Трухановому острові. Пікетували, стукали касками перед Верховною Радою, Кабінетом Міністрів, адміністрацією Президента. В результаті заборгованість за поточною зарплатою, регресних позовів та одноразових допомог була погашена, борги минулих років реструктуризовані.
  • Липень 1999 року - до уряду пішки вирушає 1326 луганських шахтарів. Пішли на Донецьк, де знаходилося управління вугільного міністерства. Понад 200 гірників-інвалідів з 22 березня пікетують будівлю Мінвуглепрому в Києві і Верховну Раду. 24 березня 129 учасників пікетування оголосили про намір розпочати голодування. До Києва прямують пішки дві колони дружин і дітей шахтарів Краснодона. Всього в поході брали участь більше 700 жінок і близько 130 дітей. Вимоги ті ж самі - виплата багатомісячної заборгованості.
  • Червень-вересень 2002 року - 16 липня близько 900 шахтарів з усіх вугільних регіонів України (Донецький, Луганський, Дніпропетровський, Кіровоградський, Львівський і Волинський) прибули до Києва, де почали пікетування Міністерства палива та енергетики. Головна вимога - розрахуватися за вугілля. Вони пробули в Києві більше місяця, розбивши табір на Трухановому острові.

Переводчик Google для бизнеса –Инструменты переводчикаПереводчик сайтовСлужба "Анализ рынков"

Джерела

Посилання