Відбиток спор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відбиток спор гриба Volvariella volvacea показаний на білому і темному папері разом із шапкою гриба, що знімається черезr 24 години, залишаючи по собі відбиток розуватого тону.

Відбиток спор це порошкоподібна речовина, яку можна отримати з плодового тіла гриба, і яка містить спори, що зазвичай падають на поверхню під ним. Це одна із важливих характеристик гриба, що дозволяють ідентифікувати види грибів і описується в довідниках. Аналізуючи цю масу можна побачити відтінки кольорів спор гриба.[1]

Метод[ред. | ред. код]

Відбиток спор здійснюється шляхом розміщення пласкої поверхні гриба, в якій утворюються спори, на лист паперу з темною і світлою частинами, або на лист із прозорого жорсткого пластику, який дозволяє розміщувати отриманий відбиток над темним або світлим фоном для кращого контрасту; наприклад, буле легше визначити чи відбиток спор є чисто білим, або, навпаки має дуже слабку пігментацію. Гриб розміщений таким чином залишають на декілька годин, часто на ніч. В деяких керівництвах рекомендують використовувати водонепроникне накриття, як склянку або банку, для того, щоб помістити туди гриб під час отримання відбитку.[2] Після того, як гриб буде забраний, на поверхні повинно залишитися видимим колір спор у вигляді відбитку. Мікологи для цього також використовують скло, аби потім розглядати спори під мікроскопом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Evenson VS. (1997). Mushrooms of Colorado and the Southern Rocky Mountains. Big Earth Publishing. с. 19. ISBN 1-56579-192-4. Архів оригіналу за 3 січня 2014. Процитовано 27 жовтня 2017.
  2. Halling RE, Mueller GM (2005). Common Mushrooms of the Talamanca Mountains, Costa Rica. New York, New York: New York Botanical Garden Press. с. 14—15. ISBN 978-0-89327-460-3.