Стів Куґан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Стів Куган)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стів Куґан
англ. Stephen Coogan
Ім'я при народженні Стівен Джон Куґан
Інші імена Стівен Джон «Стів» Куґан
Народився 14 жовтня 1965(1965-10-14) (58 років)
Мідлтон, Великий Манчестер, Велика Британія
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Діяльність актор, комік, сценарист, кінопродюсер, кіноактор, композитор, актор театру, автобіограф, телеактор
Alma mater Манчестерський міський університет і Manchester School of Theatred
Роки діяльності з 1989 року
Дружина Кароліна Гікман (10.12.2002–27.07.2005)
Діти 1
Брати / сестри Brendan Coogand
IMDb ID 0176869
Нагороди та премії
BAFTA (2014),
BAFTA TV (1998, 2011, 2013)

CMNS: Стів Куґан у Вікісховищі

Стівен Джон «Стів» Куґан, (англ. Stephen John «Steve» Coogan; нар. 14 жовтня 1965, Мідлтон, Великий Манчестер, Велика Британія) — британський комік і кіноактор, продюсер і сценарист. У його доробку понад сто фільмів різного жанру. Він також неодноразово займався озвучуванням персонажів мультфільмів. Лауреат премії «BAFTA», володар англ. British Comedy Award.

Життєпис[ред. | ред. код]

Стів Куґан народився 14 жовтня 1965 року в Мідлтоні (Великий Манчестер, Велика Британія). Його ірландські батьки мали семеро дітей — п'ятеро синів і двоє дочок, де Стів був червертою дитиною.

Маючи талант до перевтілень, Стів Куґан хотів піти до театральної школи, хоч і розумів, що ця професія не завжди забезпечує стабільний успіх. Після п'яти невдалих спроб у різних драматичних школах у Лондоні, він отримав місце в «Манчестерській театральній школі» (англ. Manchester Metropolitan School of Theatre).

Стів Куґан почав свою кар'єру як комік на телебаченні, він регулярно виступав у місті Іпсвіч. У 1992 році Стів Куґан виграв премію Perrier Award на фестивалі Edinburgh Festival Fringe. Своєю славою він зобов'язаний ролі Алана Партріджа, якого він успішно інтерпретував на радіо і телебаченні, серіал «Я — Алан Партрідж» (англ. I'm Alan Partridge, 1997—2002). Ця роль принесла йому дві премії «БАФТА».

Першою роботою Кугана у кіно став фільм «Воскреслі» (Resurrected, 1989). Наступними роботами були картини «Індіанин у шафі» (Indian in the Cupboard, 1995) і «Вітер у вербах» (The Wind in the Willows, 1996).

У 1999 році Стів Куґан і Генрі Нормал (англ. Henry Normal) заснували компанію Baby Cow Productions, яка працювала на радіо, створювала анімації та кінофільми.

У 2001 Стів Куґан у співавторстві з партнером Генрі Нормалом написали сценарій до фільму «The Parole Officer», поставлений режисером Джоном Дуіганом (англ. John Duigan). Фільм став одним з найкасовіших фільмів 2001 року в Англії.

Найвідомішою роботою Стів Куґана на сьогоднішній день є драма-комедія «Філомена» (2013), до якої він у співавторстві написав сценарій і знявся з британською кіноакторкою Джуді Денч. Фільм «Філомена» був номінований на чотири премії «БАФТА» і три премії «Золотий глобус».

Фільмографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]