Сітхалай Саттанар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сітханай Саттанар)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сітхалай Саттанар
Псевдо Мабхурай Кулаванікан
Народився невідомо
Мадурай
Помер невідомо
Національність таміл
Діяльність поет
Знання мов тамільська
Magnum opus Manimekalaid
Конфесія буддизм

Сітхалай Саттанар (*சீத்தலைச்சாத்தனார, 2 пол. II ст. —поч. III ст.) — тамільський поет, автор одного з П'яти великих епосів — «Манімехалей».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини торгівців. Народився у м. Мадурай, одному з важливіших центрів держави Пандья. З часом продовжив родинну справу, став торгувати зерно. Водночас захопився поезією. Останні роки життя провів як популярний та визнаний поет. Єдиним з відомих натепер творів є поема «Манімехалей».

«Манімехалей»[ред. | ред. код]

В ній йдеться про життя дочки Ковалана і танцівниці Мадави на ім'я Манімехалей, яка з юних років присвятила себе служінню буддизму, поширенню буддійських ідей. Цим визначається ідейний зміст поеми: численні пригоди героїні, вставні історії, відступи і епізоди повинні роз'яснювати ті чи інші сторони вчення Будди, вихваляти його.

У поемі надзвичайно сильний фантастичний, казковий елемент: у ній значну роль відіграють віщі сни, перевтілення героїв, подорожі за часом, чарівні предмети, зустрічі з божествами тощо

Дві глави поеми цілком присвячені викладаню основних філософських систем Стародавньої Індії (у контексті філософського диспуту, який веде Манімехалей з мудрецями різних шкіл) і, таким чином, являють собою перший філософський трактат тамільською мовою.

Джерела[ред. | ред. код]