Cyclamen cyprium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Цикламен кіпрський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цикламен Кузнецова

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Дводольні (Dicotyledones)
Порядок: Вересоцвіті (Ericales)
Родина: Мирсінові (Myrsinaceae)
Рід: Цикламен (Cyclamen)
Підрід: Gyrophoebe
Вид: Цикламен кіпрський
Cyclamen cyprium
Kotschy, 1865
Посилання
Вікісховище: Cyclamen cyprium
Віківиди: Cyclamen cyprium
EOL: 5505408
IPNI: 700712-1
ITIS: 836254
NCBI: 87524
The Plant List: kew-2749737

Cyclamen cyprium (укр. Цикламен кіпрський[1]) — вид рослин з роду Cyclamen родини мирсінові. Національна рослина Кіпру.

Етимологія[ред. | ред. код]

Видова назва cyprium (укр. кіпрський) дана на честь острова Кіпр, де були знайдені зразкки цього виду, на основі яких було зроблено його опис.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Квітки Cyclamen cyprium
Листя Cyclamen cyprium

Багаторічна трав'яниста рослина 7-15 см заввишки. Листя порівняно невеликі, на довгих черешках, прості, серцеподібні, із зубчастими краями і загостреною вершиною. Колір варіюється від темно-зеленого до оливкової зеленого. Іноді зустрічаються листя з візерунком сріблясто-білого кольору. В горах Кірінія на півночі Кіпру рослини з таким візерунком переважають. Нижня поверхня дистової пластини має характерний фіолетовий або малиново-фіолетовий колір. Як і листя, квітки відносно невеликі, одиничні, на довгих квітконіжках. Пелюстки білі, іноді блідо-рожеві. Біля основи пелюсток — характерна пурпурна або фіолетова пляма. Віночок глибоко розсічений, 5-лопатевий. Квітки дуже ароматні, з'являються восени. Цвіте з вересня по січень, іноді цвітіння продовжується до березня.

Число хромосом 2n = 30[2].

Спорідненість[ред. | ред. код]

Cyclamen cyprium близький до видів Cyclamen hederifolium, Cyclamen creticum, Cyclamen repandum і Cyclamen balearicum.

Поширення та екологія[ред. | ред. код]

Cyclamen cyprium є ендемічним на середземноморському острові Кіпр. Тут він росте в горах Кіренія в лісистій, скелястій місцевості в районі гори Троодос в сосновому лісі та в кедровому лісі в районі Пафос. Зростає на висотах від 300 до 1200 метрів над рівнем моря, на затінених вапнякових або магматичних породах, крутих схилах і, як правило, під деревами та чагарниками.

Cyclamen cyprium — один з трьох видів роду Цикламен (разом з Cyclamen persicum і Cyclamen graecum), які є абориненними на Кіпрі.

Найбільші популяції Cyclamen cyprium ростуть в лісах, що належать державі — тому добре захищені.

Вирощування[ред. | ред. код]

Cyclamen cyprium успішно вирощується на відкритому повітрі в захищеному положенні. Взимку квіти часто пошкоджуються морозом, тому його краще вирощувати в теплиці. Як вид, який населяє хвойні ліси, добре реагує на додавання в ґрунтову суміш перегнивших соснових голок.

Міжвидові гібриди[ред. | ред. код]

У культурі Cyclamen cyprium утворює з Cyclamen libanoticum міжвидовий гібрид Cyclamen х wellensiekii, який названий на честь професора Велленсіка (нід. S. J. Wellensiek) із Сільськогосподарського університету Вагенінгена, Нідерланди, який першим отримав цей гібрид з рожевими квітками у 1969 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. A. R. Vogt & A. Aparicio, Chromosome numbers of plants collected during Iter Mediterraneum IV in Cyprus in Bocconea 11. 2000

Джерела[ред. | ред. код]