Калдіргоч (циркова труппа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зразкова циркова трупа "Калдіргоч" (Ластівка)

Країна Узбекистан
Місто
Адреса
Узбекистан, Ташкентська область, місто Янгіюль вулиця Худайбергенова
Підпорядкування Міністерство культури Республіки Узбекистан
Власник Дарвішбек Рахмонов
Статус Зразковий
Засновник Рахмонов Дарвішбек Урінбойович
Відкрито 1981
Колишні назви Народно-циркова трупа "Калдіргоч"
Керівництво Дарвішбек Рахмонов
Ідентифікатори і посилання

Зразкова циркова трупа "Калдіргоч" (Ластівка) - заснована в 1981 році, розташована в місті Янгіюль Ташкентської області Узбекистану.

Історія трупи[ред. | ред. код]

Циркова трупа "Калдіргоч" (Ластівка) заснована 1981 року при відділі культури Янгіюльского району, стала лауреатом Всесоюзних конкурсів, лауреатом премії Ленінського комсомолу Ташкентської області, на республіканських оглядах-конкурсах чотири рази завойовувала перше місце, двічі посіла друге місце.

Художній керівник циркової трупи Дарвішбек Рахмонов творець численних оригінальних циркових постановок, виховав десятки учнів. Колишні вихованці циркової трупи "Калдіргоч" Туйчі Таджібаев (Туйчі Хан), Зухра Парпіева (Таджібаева), Азамат Махкамов, Бахтіяр Таджібаев, К.Жабборова, Олександр Сорокін і багато інших успішно виступають зі своїми номерами на великій арені в професійних цирках багатьох країн світу.

У книзі С.Гайіповой, Й.Таджібаева, Мустафа «Нові досягнення Янгіюлі» видана у 2002 році, на стор.68, на обкладинці та інших сторінках розміщені 6 кольорових фотографій циркової трупи «Калдіргоч» та її керівника. Крім цього, про зразкову циркову трупу «Калдіргоч» та її керівника вийшли понад сто статей у газетах і журналах, їх виступи транслювалися у десятках телепередач Узбецького телебачення. За Указом Президента Республіки Узбекистан від 26 серпня 2002 художній керівник циркової трупи "Калдіргоч" Дарвішбек Рахмонов був нагороджений медаллю «Шухрат» (Слава) за великий внесок у розвиток мистецтва та культури Узбекистану.

Циркова династія[ред. | ред. код]

Діти Дарвішбека Рахмонова Хуршид, Хулкарой, Умід, Мухсіна працюють в цирковій трупі "Калдіргоч". Син Умід у п'ятирічному віці був наймолодшим еквілібристом у світі, у 6 років він став переможцем Республіканського телевізійного конкурсу. Рахмонови є цирковою династією Узбекистану.

Нагороди[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Тулкін Обидов «Узбецькі палван» (Узбецькі силачі) 1979 рік, стор. 37, 53.
  • С. Гаїпова, Й. Таджибаев, Мустафа «Нові досягнення Янгіюлі» 2002 рік, стор. 68.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]