Шевчук Андрій Володимирович (історик)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шевчук Андрій Володимирович
Народився 1 вересня 1975(1975-09-01) (48 років)
селище Мирний[1] Коростенського району Житомирської області
Країна СРСР СРСР
Україна Україна
Діяльність доцент
Alma mater Ужгородський національний університет
Галузь історія
Заклад Державний університету "Житомирська політехніка"
Посада професор кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту Державний університету "Житомирська політехніка"
Вчене звання доцент
Науковий ступінь доктор історичних наук

Шевчук Андрій Володимирович (нар. 1 вересня 1975, селище Мирний Коростенський район Житомирська область) — український науковець, кандидат історичних наук з 2007, доцент кафедри всесвітньої історії та правознавства з 2010. З 2008 — декан історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка, з 2014 — проректор з навчально-методичної та виховної роботи ЖДУ імені Івана Франка. 2018 р. - доцент кафедри всесвітньої історії Житомирського державного університету імені Івана Франка. 3 2023 року - доктор історичних наук. З 1 вересня 2023 р. професор кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту Державного університету "Житомирська політехніка".

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився 1 вересня 1975 року в селищі Мирний Коростенського району Житомирської області у робітничій сім'ї. У 1980 році родина переїхала до міста Новий Розділ Миколаївського району Львівської області. Історико-культурна своєрідність Галичини вплинула на подальше формування особистості та вибір майбутнього фаху: 1992 року після успішного закінчення Новороздільської середньої школи № 4 [Архівовано 6 жовтня 2014 у Wayback Machine.] став студентом історичного факультету Ужгородського державного університету. Після завершення навчання був призваний до лав Збройних сил України, а демобілізувавшись, розпочав педагогічну діяльність. 1998 року він почав працювати викладачем гуманітарних дисциплін Будівельного технікуму міста Житомира. З 2003 р. працював у Житомирському державному університеті імені Івана Франка. З 1 вересня 2023 р. професор кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту Державного університету "Житомирська політехніка".

Одружений.

Дружина — Шевчук Лариса Миколаївна — професор, доктор біологічних наук, професор кафедри наук про Землю Державного університету "Житомирська політехніка".

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

З 2001 року став пошукачем кафедри історії для гуманітарних спеціальностей Київського національного університету імені Тараса Шевченка (науковий керівник — доктор історичних наук, професор Гусєв Віктор Іванович). 2003 року пов'язує свою професійну діяльність з Житомирським державним університетом імені Івана Франка, де почав працювати на посаді асистента кафедри всесвітньої історії. У 2006 році захистив кандидатську дисертацію в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка «Селянська реформа 1861 р.: суть та вплив на аграрні відносини у Волинській губернії» за спеціальністю 07.00.01 — історія України. У 2008 році був обраний деканом історичного факультету. З вересня 2014 року — проректор з навчально-методичної та виховної роботи. З 1 вересня 2023 р. професор кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту Державного університету "Житомирська політехніка"

23 грудня 2022 року у спеціалізованій раді Д 26.235.01 Інституту історії України НАН України захистив дисертацію "Судова влада та суспільство Правобережної України наприкінці ХVІІІ – першій третині ХІХ ст." на здобуття наукового ступеня доктора історичних наук за спеціальністю 07.00.01 - історія України (науковий консультант - проф., д. і. н. Валентина Степанівна Шандра).

У сфері наукових зацікавлень Андрія Володимировича Шевчука — питання закордонної та української історіографії, історія судової влади на Правобережній України наприкінці XVIII — у першій половині XIX століття. У 2010 році присвоєно вчене звання доцента. Заступник головного редактора збірника наукових праць «Волинські історичні записки [Архівовано 6 жовтня 2014 у Wayback Machine.]». Автор понад 80 наукових праць.

Основні праці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]