Excelsior (танк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з A33 Excelsior)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
A33 Excelsior
Тип Важкий штурмовий танк
Історія виробництва
Розробник

English Electric (корпус та ЕТА ),

Rolls-Royce (шасі та МТВ )
Виробник English Electric
Виготовлена
кількість
2 шт.
Характеристики
Вага 40 тонн
Довжина 6,9 м.
Ширина 3,4 м.
Висота 2,4 м.
Обслуга 5 ос.

Калібр Ordnance QF 75 mm[en]
Підвищення -13°....+20°
Траверс 360°

Броня Лоб: 114 мм.
Корма: 114 мм.
Башта: лоб: 114 мм., корма: 92 мм., дах: 20 мм.
Головне
озброєння
боєкомплект: 35 снарядів
Другорядне
озброєння
2 x 7,92×57 мм Besa
боєкомплект: 5000 набоїв
Двигун 12-циліндровий бензиновий Rolls-Royce "Meteor"
600 к.с
Питома потужність 14,62 к.с/т
Швидкість шосе: 38,6 км/год.

Excelsior (танк) у Вікісховищі

Excelsior («Ексе́льсіор»; повна назва: англ. Tank, Heavy Assault, A33)[прим. 1] — дослідний важкий танк Великої Британії періоду Другої Світової Війни. Створений на основі крейсерського танка Cromwell.

Історія[ред. | ред. код]

Досвід боїв у Північній Африці у 1941—1942 роках, який показав повільність і ненадійність танків Churchill, а також поява в лавах британської армії американських середніх танків призвела до серйозної зміни «танкової політики» Генерального штабу британської армії. Вирішили створити «універсальний танк», здатний замінити піхотні і крейсерські танки. Для створення такого танка було вирішено використовувати шасі щойно прийнятого на озброєння Mk VIII Cromwell. У 1942 році фірма Rolls-Royce представила два проєкти нового танка, що являли собою модернізовані «Кромвелі». Проєкт А31 був Mk VIII з накладними броньовими листами, а А32 — з посиленим бронюванням та покращеною підвіскою. Однак генеральний штаб визнав обидва проєкти незадовільними через збільшення маси танка і, як наслідок, погіршення ходових якостей. У цей час фірма English Electric представила військовим проєкт A33 Excelsior. Перевага була віддана цьому проєкту й у 1943 були побудовані два прототипи.

Але результати випробувань військових не потішили. На випробуваннях Excelsior показав досить хорошу максимальну швидкість по шосе (39 км/год) при поганій маневровості. Запас ходу складав 160 кілометрів. Це замовника не влаштовувало, в результаті з'явився А33 зі зміненою ходовою частиною. Також було змінено бронювання ходової частини. Однак, поки йшли випробування та доопрацювання, творці «Черчилля» виправили більшість недоліків машини, поставивши на танки 95-мм гармати[en]. У зв'язку з цим виробництво A33 Excelsior визнали недоцільним.

Надалі, на базі напрацювань English Electric, спільно з Rolls-Royce був розроблений 52-тонний важкий танк A37, який, однак, не вийшов за межі проєктної документації.

Конструкція[ред. | ред. код]

Екіпаж танка складався з п'яти осіб: командир машини, водій, радист (також виконував обов'язки кулеметника), навідник і заряджаючий. Корпус танка А33 аналогічний корпусу «Кромвеля». Як озброєння на танк встановлювалися 75-мм гармата[en] і два 7,92-мм кулемети BESA. На перший прототип була встановлена 57-мм гармата QF 6-pounder. Боєкомплект складався з 35 снарядів та 5000 набоїв. Товщина бронювання лобового бронелиста сягала 114 мм. У вертикальному лобовому листі був люк механіка-водія (праворуч) і кульова установка з 7,92-мм кулеметом BESA (ліворуч).

Ходова частина першого прототипу стосовно одного борту складалася з шести опорних котків і трьох підтримувальних роликів. На другому прототипі використовувалася ходова частина з використанням розширених гусеничних траків від «Кромвеля». Практично всі елементи ходової частини захищалися екранами. На A33 встановлювався 12-циліндровий бензиновий двигун Rolls-Royce Meteor потужністю 600 к.с., оснащений рідинною системою охолодження. Швидкість танка шосе становила до 38,6 км/год, а по пересіченій місцевості — до 19 км/год.

У масовій культурі[ред. | ред. код]

  • А33 Excelsior присутній у MMO-іграх World of Tanks і World of Tanks Blitz як преміумтанк 5 рівня.
  • Також цей танк присутній у ММО War thunder як преміумтанк 3 рангу.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. англ. excelsior — «найвищий»

Джерела[ред. | ред. код]