Аноліс каролінський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Anolis carolinensis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аноліс каролінський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ігуаноподібні (Iguania)
Родина: Анолісові (Dactyloidae)
Рід: Аноліс (Anolis)
Вид: Аноліс каролінський
Anolis carolinensis
Voigt, 1832
Посилання
Вікісховище: Anolis carolinensis
Віківиди: Anolis carolinensis
EOL: 795869
ITIS: 173885
МСОП: 64188
NCBI: 28377
Fossilworks: 53096

Аноліс каролінський (Anolis carolinensis) — вид ігуаноподібних ящірок родини анолісових (Dactyloidae)[2]. Ендемік Венесуели.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 25 см. Спостерігається статевий диморфізм — самці довше за самиць. Каролінський аноліс має стрункий тулуб з загостреною головою. Кінцівки добре розвинуті. Пальці мають дуже чіпкі пазури.

Колір шкіри яскраво-зелений, який може змінювати на яскраво-коричневий або жовтий, тому його ще називають американським хамелеоном. Колір тіла варіюється в залежності від настрою і активності, при цьому самиці часто темніше. Горлова торба у цього аноліса має червоне забарвлення. У самиць горлова торба набагато менша, ніж у самців, і майже ніколи не використовується.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє листяні ліси і чагарники. Утворює невеликі групи з чіткою ієрархією. Активний вдень. Каролінський аноліс досить боязка, полохлива тварина. За першої-ліпшої нагоди швидко втікає. Коли не вдається, то намагається залякати ворога горловою торбою. Харчується членистоногими, зокрема цвіркунами, кониками, мухами, личинками комах, а також метеликами й павуками.

Це яйцекладна ящірка. Після парування навесні самиця через 2-3 тижні відкладає 1—2 яйця з м'якою шкаралупою. Через 1-2 місяці з'являються молоді аноліси.

Цих аноліс люди часто тримають у своїх тераріумах.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на південному сході США. Інша популяція була знайдена на Гаваях, куди був завезений людьми. За межами США каролінський аноліс населяє північно-східну Мексику та кілька островів Карибського басейну.

Цікавинка[ред. | ред. код]

Нещодавно вченими Броудського інституту в Кембриджі (Велика Британія) було розшифровано геном каролінського аноліса. Довжина його ДНК становить 1,78 мільярда нуклеотидів. Для порівняння, геном людини складається з 3 мільярдів нуклеотидів. Учені заздалегідь проаналізували послідовність ДНК Х-хромосоми ящірки - статеві хромосоми особливо цікаві для вивчення, оскільки в групі амніот є два типи визначення статі.

Геномна послідовність цього аноліса також надає підказку про розвиток амніотичних яєць, головної еволюційної знахідки, яка дозволила тваринам розмножуватися на суші, шляхом захисту розвитку ембріона від висихання. Використання протеоміки – масштабну ідентифікацію білків за допомогою мас-спектрометрії – допомогло розшифрувати послідовності геному - дослідники змогли виділити і дослідити гени яєчного білка ящірки. Вони виявили, що серед амніот яєчні білки розвивалися швидше, ніж інші білки. Висока частота мутацій, яка стала причиною цього, можливо, зіграла важливу роль в еволюції яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Anolis carolinensis: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 28 квітня 2024
  2. Anolis carolinensis у Reptarium.cz Reptile Database

Джерела[ред. | ред. код]