Археоцератопс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Archaeoceratopsidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Археоцератопс
Час існування: рання крейда, 125 млн р. т.

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Підряд: Цератопси (Ceratopsia)
Інфраряд: Неоцератопси (Neoceratopsia)
Родина: Archaeoceratopsidae
Рід: Археоцератопс (Archaeoceratops)
Dong & Azuma, 1997
Види
  • A. oshimai Dong & Azuma, 1997 (type)
  • A. yujingziensis You et al., 2010[1]
Посилання
Вікісховище: Archaeoceratops
Fossilworks: 55575

Археоцератопс (Archaeoceratops) — рід птахотазових динозаврів родини цератопсид (Ceratopsidae). Включає лише два види. Існував в Східній Азії у ранній крейді (125 млн років тому).

Історія[ред. | ред. код]

Два екземпляри динозавра були знайдені в середній ланці групи Сіньміньбао в улоговині Гунпоцюань в горах Мазонгшань в провінції Ганьсу на півночі центрального Китаю.

Типовий вид A. oshimai названий Дунем Чжиміном і Адзумою в 1997 році. Це перший базальний неоцератопс, виявлений у цій місцевості. Типовий зразок, IVPP V11114, складається з частково повного скелета, включаючи череп, хвостові хребці, таз і більшу частину задньої стопи. Другий зразок (паратип), IVPP V11115, складається з неповного скелета з відносно добре збереженою хвостовою частиною, частково задньою кінцівкою та повністю збереженою стопою. Він трохи менший за голотип.

У 2010 році описано другий вид Archaeoceratops yujingziensis (голотип CAGS-IG-VD-003). Знахідка також походить із групи Сіньміньбао в районі Мазонгшань і, спочатку виявлена ​​лише як супутня знахідка під час підготовки іншої скам'янілості динозавра. Вона включає частково збережений череп, праву нижню щелепу та частини посткраніального скелета, включаючи частини правої лопатки, обох стегнових кісток, 2 плеснових кісток і 3 фаланг.

Опис[ред. | ред. код]

Двоногий і досить маленьким динозавр, завдовжки 0,9 м та вагою 10 кг. Він мав порівняно велику голову, але не мав рогів, лише невелику кісткову оборку, що виступала на потилиці.

Філогенія[ред. | ред. код]

Філогенетична кладограма згідно з Michael J. Ryan, David C. Evans, Philip J. Currie, Caleb M. Brown and Don Brinkman, 2012.[2]

Ceratopsia

Yinlong

Chaoyangsaurus

Xuanhuaceratops

Psittacosauridae

Neoceratopsia

Liaoceratops

Yamaceratops

Archaeoceratops

Koreaceratops

Coronosauria
Leptoceratopsidae

Asiaceratops

Cerasinops

Montanoceratops

Prenoceratops

Leptoceratops

Udanoceratops

Zhuchengceratops

Gryphoceratops

Unescoceratops

Graciliceratops

Protoceratopsidae

Bagaceratops

Protoceratops

Zuniceratops

Ceratopsidae


Примітки[ред. | ред. код]

  1. You, Hai-Lu; Tanque, Kyo; Dodson, Peter (2010). A new species of Archaeoceratops (Dinosauria: Neoceratopsia) from the Early Cretaceous of the Mazongshan area, northwestern China. У Ryan, Michael J.; Chinnery-Allgeier, Brenda J.; Eberth, David A. (ред.). New Perspectives on Horned Dinosaurs: The Royal Tyrrell Museum Ceratopsian Symposium. Bloomington and Indianapolis: Indiana University Press. с. 59–67. ISBN 978-0-253-35358-0.
  2. Michael J. Ryan, David C. Evans, Philip J. Currie, Caleb M. Brown and Don Brinkman (2012). New leptoceratopsids from the Upper Cretaceous of Alberta, Canada. Cretaceous Research. 35: 69—80. doi:10.1016/j.cretres.2011.11.018. Архів оригіналу за 18 березня 2012. Процитовано 7 жовтня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]