Мінога українська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Eudontomyzon mariae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мінога українська
Мінога українська з басейну Дону, східна Україна
Мінога українська з басейну Дону, східна Україна
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Безщелепні (Agnatha)
Надклас: Круглороті (Cyclostomata)
Клас: Непарноніздрьові (Cephalaspidomorphi)
Ряд: Міногоподібні (Petromyzontiformes)
Родина: Міногові (Petromyzontidae)
Рід: Зубата мінога (Eudontomyzon)
Вид: Мінога українська
Eudontomyzon mariae
(Berg, 1931)
Синоніми
Lampetra mariae (Berg, 1931)
Посилання
Вікісховище: Eudontomyzon mariae
Віківиди: Eudontomyzon mariae
EOL: 215074
ITIS: 159737
МСОП: 8173
NCBI: 338475

Міно́га украї́нська (Eudontomyzon mariae) — вид круглоротих, найпоширеніший вид прісноводних міног в Європі. Один із 4 видів роду, один із 2 видів роду у фауні України. Раритетний вид, занесений до Червоної книги України та ряду інших природоохоронних документів.[1][2][3]

Опис[ред. | ред. код]

Малюнок міноги української

Доросла мінога має довжину до 20 см, масу до 17 г. Самиці дещо товщі за самців. Верхня частина голови, боків тіла і спина темно-сірі, попелясті або чорні, боки і черево сірувато-білі з сріблястим або перламутровим вилиском. Дорослі особини зазвичай не харчуються, але інколи здатни присмоктуватися до риби та пити її кров.

Личинки, не схожі на дорослих особин та нагадують напівпрозорих червів. Відрізняються від дорослих особин меншим розміром голови, ротом у вигляді трикутної щілини, без рогових зубів, плавці розвинені слабко, очі малопомітні та вкриті шкірястою плівкою. Зазвичай мають коричнювато-сіруваті спину і верхню частину боків тіла, жовтувато-білуваті нижні частини боків і черево.

Поширення[ред. | ред. код]

Мінога українська, вселенець у басейні Волги

Поширена у річках басейнів морів Азовського, Балтійського і Чорного.[4] Існують дані про присутність цього виду у басейнах Адріатичного і [[Егейське море|Егейського морів,[1] однак для цих водойм вказуються інші представники роду, зокрема Eudontomyzon stankokaramani і Eudontomyzon hellenicus.[4] Як вселенець відзначена у басейні Волги.[5]

В Україні відзначається в басейнах річок Міус, Сіверський Донець, Дніпро, Дністер, Прут, Сірет, у дельті Дунаю, можливо у Південному Бузі.[6][7][8]

У балтійському басейні поширена у басейнах річок Одра, Вісла і Німан. У Дунаї ареал пролягає до Залізних Воріт, а також одна знахідка відома з верхньої Морави, Чехія.

Місця перебування. Чисельність[ред. | ред. код]

Мінога українська населяє річки і струмки гірської і передгірської зон, а також рівнинних рік. Дорослі особини живуть на чистих ділянка, добре насичених киснем, із швидкою течією і дещо замуленим кам'янистим і гравійно-піщаним дном, личинки — у місцях з повільною течією та добре замуленим дном. Личинки тримаються на глибинах до 0,5—1 м, де закопуються в ґрунт.

Чисельність виду в Україні залишається низькою. Мінога практично зникла в корінному руслі Дніпра, Дністра, Сіверського Дінця, зрідка трапляється в їх притоках. Основними причинами зниження чисельності є порушення типових біотопів у результаті зміни гідрологічного, хімічного та біологічного режимів водойм, спричиненої господарською діяльністю.

Розмноження. Розвиток[ред. | ред. код]

Нерестова яма міног
Личинка міноги української — піскорийка

Нерест проходить у квітні або травні, коли вода прогрівається до 11 —16 °C, у сонячну погоду. Самець будує гніздо (заглиблення в ґрунті), туди відкладається ікра, яка одразу запліднюється. Плодючість від 2 до 7 тис. ікринок діаметром 0,7 — 1,6 мм. Після нересту дорослі особини помирають.

Личинки, що з'являються з ікри, живуть на прибережних спокійних ділянках річок, що вкриті рослинністю. Більшість часу проводять, занурившись у мул, де харчуються детритом та водоростями. У товщу води виходять тільки уночі. Розвиваються протягом 5—6 років, на останньому році розвитку мають більшу довжину (до 22 см) та вагу, ніж дорослі особини. Метаморфоз продовжується 4—5 тижнів, при цьому тіло укорочується, з'являються очі, змінюється забарвлення. Статевої зрілості досягає через 6 — 7 місяців після метаморфозу.

Охорона[ред. | ред. код]

Вид занесений до Червоної книги України (охоронна категорія: зникаючий), а також до Європейського Червоного списку (вразливий), Бернської (Додаток ІІІ). На значній частині ареалу стан природних популяцій виду залишається більш-менш стабільним. Саме тому він, згідно Червоного списку МСОП, отримав охоронну категорію «відносно благополучний вид».[2][3]

Основними заходами збереження і відновлення чисельності популяцій виду є заборона вилову, виявлення типових місць перебування і встановлення там заповідного режиму.[2]

Практичне значення[ред. | ред. код]

Промислового значення не має. Личинка використовується рибалками як наживка на хижі види риб.

Близькі види[ред. | ред. код]

У карпатських і прикарпатських річках мешкає близький вид — мінога карпатська (Eudontomyzon danfordi), яка відрізняється від міноги української меншими розмірами і будовою зубів.[2]

Джерела. Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Мовчан Ю. В. Риби України (Визначник-довідник). — К. : Вид-во «Золоті ворота», 2011. — 444 с. (с. 29—30)
  2. а б в г Мінога українська в Червоній книзі України
  3. а б Фауна України. Охоронні категорії: довідник / За ред. О. Годзевської і Г. Фесенко. — Київ, 2010. — 80 с. (с. 40)
  4. а б Kottelat, M. I J. Freyhof, 2008: Handbook of European Freshwater Fishes. Kottelat, Cornol, Suïssa i Freyhof, Berlin, Germany. Publications Kottelat. Handbook of European Freshwater Fishes, xiii+ 1-646.
  5. Лёвин Б. А. 2001. Находка украинской миноги Eudontomyzon mariae (Petromyzontidae) в Волжском бассейне. Вопросы ихтиологии. Т. 41. Вып. 6. С.849-850.
  6. Червона Книга України: Мінога українська Eudontomyzon mariae Berg, 1931. Архів оригіналу за 12 жовтня 2013. Процитовано 9 жовтня 2013.
  7. Булахов В. Л., Новіцький Р. О., Пахомов О. Є., Христов О. О. Біологічне різноманіття України. Дніпропетровська область. Круглороті (Cyclostomata). Риби (Pisces) / За заг. ред. О. Є. Пахомова. — Дніпропетровськ : Вид-во Дніпропетр. ун-ту, 2008. — 304 с. (с. 110—112)
  8. Петроченко В. І. Риби і міноги Запорізької області // Краєзнавство Запорожжя. — 2017. — № 2 (3). — С. 67–89

Література[ред. | ред. код]

  • Мовчан Ю. В. Риби України (Визначник-довідник). — К. : Вид-во «Золоті ворота», 2011. — 444 с. (с. 29—30). — ISBN 978-966-2246-26-1

Посилання[ред. | ред. код]