Blender Game Engine

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Game Blender)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Blender Game Engine Component
Blender 2.49a
Тип 3D графіка
Розробник The Blender Foundation
Стабільний випуск 2.69 (31 жовтня 2013; 10 років тому (2013-10-31)Get Blender. Архів оригіналу за 15 липня 2013. Процитовано 14 вересня 2011.)
Мова програмування C, C++, і Python
Ліцензія GNU General Public License
Вебсайт www.blender.org

The Blender Game Engine — ігровий рушій, колишня складова частина програмного пакета Blender для роботи з тривимірною графікою. Рушій гри був написаний з нуля на C++ як значною мірою незалежний компонент, що включає підтримку функцій, таких як Python-скрипти і 3D-звук OpenAL. З версії 2.8 розвивається окремо від Blender.

Історія[ред. | ред. код]

Ервін Коуманс і Джино Ван ден Берген розробили двигун Blender у 2000 році. Метою було створити товарний комерційний продукт для швидкого створення ігор та інших ПЗ інтерактивного змісту. Ці ігри можуть працювати як самостійні додатки, а також як вбудовані у вебсторінки, використовуючи спеціальний плагін. Цей плагін був виключений з міркувань безпеки, хоча і були деякі зусилля, щоб відродити його (альфа-версія поновлення Internet Explorer, і Firefox та COLLADA знаходиться в стадії розгляду).

З версії Blender 2.8 рушій перестав включатися до пакету. Натомість розвивається форк Blender Game Engine під назвою UPBGE.

Ігровий рушій Blender[ред. | ред. код]

Ігровий рушій Blender використовує систему графічних «логічних елементів» (поєднання «датчиків», «контролерів» і «приводів») для контролю руху й відображення об'єктів у рушії. Ігровий рушій також може бути розширений за допомогою набору пакетів Python. Нова система для інтеграції шейдерів GLSL і фізика м'яких тіл була додана в релізі 2.48. Як і Blender, він використовує OpenGL для зв'язку з графічним обладнанням.

Галерея[ред. | ред. код]

Відомі ігри, засновані на Blender Game Engine[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]