Глобіденс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Globidens)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Глобіденс
Череп дакотського глобіденса
Череп дакотського глобіденса
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Плазуни
Ряд: Лускаті
Підряд: Ящірки
Родина: Мозазаври
Підродина: Мозазаврові
Рід: Глобіденс (Globidens)
Gilmore, 1912
Посилання
Вікісховище: Globidens
Віківиди: Globidens
EOL: 4518655
Fossilworks: 36396

Глобіденс (Globidens) — рід вимерлих плазунів підродини Мозазаврові родини Мозазаври підряду ящірок. Мав 3 види. Мешкали у пізньому крейдовому періоді.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягала 6 м. За зовнішнім виглядом дуже схожий на інших представників родини — мали обтічний тулуб з ластами, сплощений з боків хвіст і потужні щелепи. Своєю назвою вони завдячують своїм величезним зубам — задні досягали у них 3 см в поперечнику, а передні були хоч і невеликі, зате гострі. Вони були рівними й округлими, більше схожими на м'ячі для гри в гольф. За весь час вдалося виявити лише кілька щелеп глобіденсів, проте зуби їх знаходили в різних частинах світу.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Перебували увесь час у воді. Гарно плавали та пірнали на значну глибину. Живилися молюсками і ракоподібними, переламуючи їх міцними щелепами.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Вперше виявлено у 1912 році в Алабамі (США), згодом у різних частинах Північної Америки, у Бельгії та Марокко.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • N. Bardet, X. Pereda Suberbiola, M. Iarochène, M. Amalik, & B. Bouya: 2005. Durophagous Mosasauridae (Squamata) from the Upper Cretaceous phosphates of Morocco, with description of a new species of Globidens. Netherlands Journal of Geosciences / Geologie en Mijnbouw, 84(3), p. 167–176.