Махороматік: Автоматична дівчина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mahoromatic
ま ほ ろ ま て ぃ っ く
Махороматікку
Махороматик: Автоматична дівчина
Жанрбойовик[1], романтика, наукова фантастика[2], комедія
Аудиторіясейнен
Манґа
АвторБундзюро Накаяма
ІлюстраторБо Дітама
ВидавецьWani Books
ЖурналComic Gum
Період випускугрудень 1998 — 26 липня 2004
Кількість томів8
Телевізійний аніме-серіал
Mahoromatic: Automatic Maiden
РежисерХіроюкі Ямага
ПродюсерХірокі Сато (Gainax)
Тіцутоші Кубота (Shaft)
Тецуо Ґеншо (TBS)
Юічі Секідо (Pioneer LDC)
СценаристХіроюкі Ямага
Шоїджі Саєкі
КомпозиторТошіо Масуда
СтудіяGainax
Shaft
МережаBS-i, TBS
Період показу6 жовтня 2001 — 29 грудня 2001
Кількість серій12

«Махороматик: Автоматична дівчина» (яп. ま ほ ろ ま て ぃ っ く Махороматікку) — манґа Бундзюро Накаями з ілюстраціями Бо Дітами, яка виходила в журналі Gum Comics з 1998 по 2004 рік, і зняте по ній в 2001 році студіями Gainax і Shaft аніме.

Сюжет[ред. | ред. код]

У центрі сюжету перебуває бойової андроїд Махоро, створений секретної організацією «Веспер» для боротьби з групою інопланетян, званої «Святими». Термін військової служби Махоро, втім, підійшов до кінця. Коли їй запропонували вибирати нове призначення на життя, вона захотіла стати покоївки в будинку свого загиблого командира. Так вона починає жити разом з його сином Сугуру Місато. Власне, «решта життя» в її випадку — це 350 днів до моменту її повного відключення.

Втім, прожити ці дні в мирі і спокої у неї не виходить, так як навколо постійно виникають проблеми, для вирішення яких їй доводиться згадувати бойове минуле. Рюга, найсильніший з андроїдів «Святих», хоче битися з нею, щоб з'ясувати, хто сильніший. Крім того, за боротьбою між двома організаціями стежать «Хранителі», ще одна секретна організація, яка контролювала історію Землі і яка вважає «Веспер» і «Святих» загрозою для себе.

Медіа[ред. | ред. код]

Манґа[ред. | ред. код]

Манга Mahoromatic була написана Бундзюро Накаяма і проілюстрована Бо Дітамой. Вона спочатку виходила в журналі Gum Comics з грудня 1998 по 26 липня 2004 року. Пізніше була опублікована у вигляді 8 танкобонів видавництвом Wani Books .

Аніме[ред. | ред. код]

Манга виявилася популярною і була екранізували у вигляді двох аніме-серіалів спільно студіями Gainax і Shaft: Mahoromatic: Automatic Maiden і Mahoromatic: Something More Beautiful (яп. まほろまてぃっく~もっと美しいもの~, Mahoromatikku: Motto Utsukushii Mono) Перший серіал складався з 12 серій і транслювався з 10 вересня 2001 року по 28 січня 2002 на каналі BS-i в Японії. Він в загальному слідував сюжету перших трьох томів манги. Другий серіал також був знятий по манзі, розповідаючи історію аж до кінця. У «несподіваному повороті» в дусі Tenchi Muyo! в ньому в будинок до героям прибуває друга дівчина-робот . Його прем'єрний показ пройшов з 26 вересня 2002 року по 16 січня 2003 року. Перші п'ять томів манги практично повністю були екранізували у вигляді аніме, без особливих відхилень, але починаючи з 6 томи сюжет починає розходитися і конфлікт між трьома організаціями в останніх двох томах манги відрізняється від того, що був показаний в аніме[3]. Втім, сам кінець в обох випадках схожий.

Крім того, було випущено кілька спецсерій. Перша — Mahoromatic: Summer TV Special (яп. まほろまてぃっく夏のTVスペシャル, Mahoromatikku Natsu no Terebi Supesharu)夏のTVスペシャルMahoromatikku Natsu no Terebi Supesharu) — була створена і показана влітку 2003 року. Її дія розгортається, коли Мінава стає невід'ємною частиною будинку. Другий спецвипуск — Mahoromatic: Tadaima Okaeri — складається з двох серій. Він був анонсований 22 серпня 2009 року, а серії показані відповідно 17 і 24 жовтня 2009 року[4]. У них розповідається про події в ході другого серіалу, що трапилися на 270—268 дні життя за таймером Махоро, де героїні вирішують знайти все порножурнали хлопців і позбутися від них.

У Росії аніме було ліцензовано і випущено MC Entertainment[5].

Критика[ред. | ред. код]

Перші томи манґи обертаються навколо сексуальних фантазій автора про жіночі груди, але пізніше тон твору стає серйозніше. Твору вдається до певної міри поєднувати крадіжку трусиків, військову драму і карибська криза. Саме драматичні теми виділяють його в ряду інших подібних романтичних комедій[3]. Малюнок манги нагадує роботи Сінсуке Курахасі або раннього Хітосі ОКУД . Він не запам'ятовується, дизайн персонажів і хутра досить стандартний, з іншого боку екшен-сцени розвиваються досить швидко.

В аніме «Махороматик» використовується багато спільного з Gunbuster, також виробництва Gainax: жарти про жіночих грудей, дурна поезія і постійна загроза атаки інопланетян . Аніме повно фансервіса, особливо кадрів і жартів, що фокусуються на жіночих грудей[6], які, втім, добре поєднується з романтичною комедією[7], але можуть знецінювати драматичну частину твору[8] . Малюнок в серіалі помітно більш доопрацьований в порівнянні з мангою, а анімація була позитивно відзначена в багатьох оглядах[3][9]. Кадзухиро Такамура, дизайнеру персонажів, відмінно вдалося перенести їх з манги в аніме.

Всі дівчата за законом жанру виявляються захоплені Сугуру, але в цей раз це один з тих рідкісних випадків, коли герой цього заслуговує[3]. Багато критики відзначають мізогіністичний підхід автора до ролі Махоро, адже героїня, що закінчує службу, може вибрати будь-яку кар'єру, але вирішує стати покоївки, забиратися і готувати для чоловіка, виконуючи будь-яку його забаганку, що має зробити її більш щасливою, ніж участь у боях[6][8]. Сама Махоро є «видаткової» дівчиною для героя з відомим обмеженням за часом . Власне, її 350-денний ліміт для Сугуру швидше є не обмеженням для зустрічей з дівчиною-роботом, а нагадуванням, що до вступних іспитів і початку дорослого життя з необхідністю нести за неї відповідальність залишився лише рік.

Музика в аніме відмінно підібрана, підкреслюючи як комедійні сцени, так і бойові[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mahoromatic - Automatic Maiden DVD 2. Anime News Network (англ.). Процитовано 29 травня 2023.
  2. Mahoromatic - Automatic Maiden. Animelist (англ.). Процитовано 29 травня 2023.
  3. а б в г Theron Martin (2006-2-6). Mahoromatic (manga). Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 15 січня 2021.
  4. Egan Loo (22 серпня 2009). Mahoromatic: Tadaima Okaeri Anime to Debut in October (Updated). Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 15 січня 2021.
  5. Аниме. MC Entertainment. Архів оригіналу за 9 березня 2009. Процитовано 14 квітня 2009.
  6. а б Maral Agnerian (2002-4-10). Mahoromatic: Automatic Maiden. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 27 січня 2021. Процитовано 15 січня 2021.
  7. а б Allen Divers (2003-3-14). Mahoromatic - Automatic Maiden DVD 1. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 6 листопада 2020. Процитовано 15 січня 2021.
  8. а б Zac Bertschy (2003-4-5). Mahoromatic - Automatic Maiden DVD 2. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 15 січня 2021.
  9. Bamboo Dong (2003-7-27). Mahoromatic - Automatic Maiden DVD 3. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 15 січня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]