Scaniornis lundgreni

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Scaniornis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Scaniornis lundgreni
Час існування: Палеоцен
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Підклас: Кілегруді (Neognathae)
Надряд: Neoaves
Ряд: ?Фламінгоподібні (Phoenicopteriformes)
Рід: Scaniornis
Dames, 1890
Вид: S. lundgreni
Scaniornis lundgreni
Dames, 1890

Scaniornis lundgreni — викопний вид кілегрудих птахів, що існував у палеоцені (65-59 млн років тому). Птах описаний по частковому скелету правого крила (дзьобоподібна кістка, лопатка, плечова кістка), що був знайдений у Північній Німеччині. У цей час там знаходилось узбережжя прадавнього Північного моря. Клімат тоді не відрізнявся від сучасного середземноморського клімату.

Щодо систематичного становища, нема одностайної думки куди відноситься цей вид. Птах дещо схожий на фламінго, тому його віднесли до ряду Фламінгоподібні (Phoenicopteriformes). Було також запропоновано віднести вид до сивкоподібних до вимерлої родини Graculavidae. Також іноді Scaniornis об'єднують з крейдяним Gallornis в родині Scaniornithidae. Однак Gallornis має ще більш незрозуміле таксономічне положення; він може бути одним з перших представників Galloanserae.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Mlíkovský, Jirí (2002). Cenozoic Birds of the World, Part 1: Europe (PDF). Prague: Ninox Press. Архів оригіналу (PDF) за 7 березня 2011. Процитовано 22 квітня 2015.
  • Sibley, Charles G.; Corbin, Kendall W.; Haavie, Joan H. (1969). The Relationships of the Flamingos as Indicated by the Egg-White Proteins and Hemoglobins (PDF). The Condor. 71 (2): 155—179. doi:10.2307/1366077. JSTOR 1366077. Архів оригіналу (PDF) за 16 грудня 2014. Процитовано 22 квітня 2015.