Shringasaurus indicus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Shringasaurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Shringasaurus indicus
Час існування: Тріасовий період
242-247 млн років тому
Реконструкція скелету з відомого викопного матеріалу
Реконструкція скелету з відомого викопного матеріалу
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Інфраклас: Архозавроподібні (Archosauromorpha)
Allokotosauria
Родина: Azendohsauridae
Рід: Shringasaurus
Sengupta et al., 2017
Вид: S. indicus
Shringasaurus indicus
Sengupta et al., 2017
Посилання
Вікісховище: Shringasaurus
Fossilworks: 371601

Shringasaurus indicus — викопний вид примітивних архозавроподібних плазунів родини Azendohsauridae, що існував у тріасовому періоді, 242—247 млн років тому.

Назва[ред. | ред. код]

Родова назва Shringasaurus походить від «санскрит» слова «шрінга» (означає «роги») та грецького «заврус» («ящір»). Видова назва indicus, означає «індійський» та вказує на країну, де знайдені рештки тварини. Повну біноміальну назву Shringasaurus indicus можна перекласти як «рогатий ящір індійський».

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Викопні рештки виду виявлені у відкладеннях червоного аргіліту в індійському штаті Мадх'я-Прадеш. Всього знайдено рештки семи особин. Голотип складається з кришки черепа з парою великих надбровних рогів. Вид описав у 2017 році науковець Індійського статистичного інституту Середі Сенгупта.

Опис[ред. | ред. код]

Shringasaurus був завдов від 3 — 4 м. Череп прямоугольний з двома масивними, але короткими рогами. Роги мали конічну форму. На двох черепах з восьми таких рогів не було, хоча більше вони нічим не відрізнялися від рогатих. Дослідження особин на різних вікових стадіях продемонструвало широку мінливість орієнтації і кривизни рогів у великих особин. Це дало підставу припустити наявність статевого диморфізму. Плечевий пояс дуже масивний. Зуби листоподібної форми.

Систематика[ред. | ред. код]

Shringasaurus належить до родини Azendohsauridae з клади Allokotosauria, групи ранніх архозавроморфів, що жили в тріасовому періоді в Європі, Азії, Африці та Північній Америці.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Sengupta, S.; Ezcurra, M.D.; Bandyopadhyay, S. (2017). A new horned and long-necked herbivorous stem-archosaur from the Middle Triassic of India. Scientific Reports. 7: 8366. doi:10.1038/s41598-017-08658-8.