Сфагнум балтійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Sphagnum balticum)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сфагнум балтійський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Мохи (Bryophyta)
Клас: Sphagnopsida
Порядок: Sphagnales
Родина: Сфагнові (Sphagnaceae)
Рід: Сфагнум (Sphagnum)
Вид:
S. balticum
Біноміальна назва
Sphagnum balticum
(Russow) C.E.O.Jensen

Сфагнум балтійський (Sphagnum balticum) — вид мохів порядку торфовикальних (Sphagnales)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Європа, Північна Америка, Азія[2].

Росте на верхових болотах і бідних поживними речовинами болотах.

Характеристика[ред. | ред. код]

Це мох від малого до нормального росту з більш-менш слабкими стеблами та п’ятикутними плоскими головками. При коричневому основному забарвленні може мати коричнево-зелений, жовто-зелений, жовтуватий до золотисто-коричневого відтінків. Зазвичай він розсіяний, але іноді утворює невеликі килимки. Стовбури мають світло-зелений або коричневий колір, іноді червонуватий на гілках. Трикутні чи язикоподібні та увігнуті стеблові листки мають довжину від 0,8 до 1,1 міліметрів і розходяться від стовбура. Верхній кінець широкотупокутний. Дві виступаючі гілки і зазвичай одна повисла гілка прикріплюються до стовбура пучками. Вони тонкі, звужуються і часто мають п’ять рядів листя, листочки злегка подовжені на кінці. Листки гілок завдовжки 1,0-1,7 мм яйцювато-ланцетні, прямі, злегка хвилясті, розпростерті на весь край листа. Вид дводомний. Спорові коробочки дозрівають наприкінці літа. Спори мають розміри приблизно від 25 до 33 мікрометрів і гладкі або дрібно сосочкові на обох поверхнях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sphagnum balticum. The Catalogue of Life (англ.). Процитовано 23.02.2024.
  2. Sphagnum balticum. Global Biodiversity Information Facility (англ.). Процитовано 23.02.2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey, J. Döring: Moosflora (= UTB für Wissenschaft. Band 1250). 4. Auflage. Eugen Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5, S. 166–168.
  • Cyrus B. McQueen, Richard E. Andrus: Bryophytes: Mosses. part 1: Sphagnaceae. In: Flora of North America Editorial Committee (Hrsg.): Flora of North America. Band 27. Oxford University Press, New York u. a. 2007, ISBN 978-0-19-531823-4, Sphagnum balticum (Russow) C.E.O. Jensen, S. 65 (englisch, online – Abschnitt Beschreibung und Verbreitung).