Степовий варан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Varanus exanthematicus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Степовий варан

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Scleroglossa
Інфраряд: Anguimorpha
Надродина: Varanoidea
Родина: Варани (Varanidae)
Рід: Varanus
Підрід: Polydaedalus
Вид: Варан степовий
Varanus exanthematicus
Луїс Августін Боск. 1792
Посилання
Вікісховище: Varanus exanthematicus
EOL: 790191
ITIS: 716511
МСОП: 178346
NCBI: 8557
Fossilworks: 135849

Степовий варан (Varanus exanthematicus) — представник родини варанових. Має також іншу назву Варан Боска.

Опис[ред. | ред. код]

Степовий варан має міцну статуру. Довжина тулуба у нього сягає від 2,5 до 3 метрів, проте здебільшого розміри цього варана дорівнюються 1—1,2 м. Має коротку, коробчату голову. Візерунок на спині від сірого до світло-жовтого кольору з кремовими, блакитно—білими або світло-синіми плямами. Ці варани наділені сильними кінцівками з гострими кігтями для кращого риття та лазання по скелям, також у нього є дуже сильні щелепи, якими він може легко розчавити кістки своєї здобичі. У степових варанів потужний, але короткий круглий хвіст. Хвіст варана зберігає жир, як джерело енергії.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Степові варани пересуваються по суходолу. Полюбляє відкриті місцини, пасовиська, луги. Вони гарно лазають по деревах.

Він є хижаком. Харчується здебільшого комахами, скорпіонами, павуками, дрібними ссавцями, яйцями, птахами, невеликими ящірками, зміями й падлом.

Варани є яцекладучими тваринами. Самка відкладає кладку яєць, зазвичай у неглибокій гніздовий норі, яку вона викопує серед коренів чагарників. Кількість яєць сягає 50 штук розміром 45 мм в довжину. Яйця розвиваються протягом 100 днів, молодь з'являється на початку сезону дощів — у березні-квітні. Молоді варани мають загальну довжину до 13 см.

У стосунках із ворогами степовий варан воліє рятуватися втечею або зображувати мертвого. Проте у випадку, коли це не можливо, він захищає себе за допомогою ударів хвоста і в разі необхідності наносить потужні та болючі укуси. Водночас його товста шкіра є стійкою до укусів інших варанів, а також тварин має імунітет до більшості зміїної отрути. Якщо трапляється великого хижак, то степовий варан завалюється на спину й хапає задню ногу до рота, скручує своє тіло кільцями. Також він може розширяти своє горло та тіло, щоб видатися більш великим у розмірах.

Живуть степові варани у неволі від 10 до 12 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає степовий варан від півдня Сахари, Сенегалу й західної Еритреї до північного Заїру.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bennett, D, and R. Thakoordyal. 2003. The savanna monitor lizard: the truth about Varanus exanthematicus. Viper Press, Glossop. 2003: 1-83.
  • Bennett, D, and R. Thakoordyal. 2003. The savanna monitor lizard: the truth about Varanus exanthematicus. Viper Press, Glossop. 2003: 17-18.